CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Asemenea proporții se înregistrau și la începutul anilor 1990, iar de atunci nu s-a schimbat nimic, este de părere economistul Viorel Gîrbu.
O problemă enormă pentru Moldova este exodul din țară a populației. Piața muncii înregistrează deja o lipsă acută de muncitori. În afară de acesta, acum pleacă din țară nu doar cei care sunt nevoiți să-și caute un loc de muncă peste hotare din cauza sărăciei, ci și cei care, la parametri locali, ar putea fi atribuiți clasei de mijloc. În consecință, tot mai mulți sunt cetățenii care nu-și mai leagă viitorul de Republica Moldova.
Totodată, se mai suprapun și problemele din sfera juridică, faptul că judecătoriile și procuratura activează prost, iar o altă ”boală” gravă a societății noastre este corupția. După cum a afirmat în studioul Sputnik Moldova expertul economic Viorel Gîrbu, oamenii părăsesc țara deoarece înțeleg că nu sunt în stare să schimbe situația creată.
Principala dificultate pentru producerea unor schimbări în economia noastră este ponderea mare a populației rurale în Moldova. Problema este că în perioada sovietică Moldova, ca parte a URSS, era o regiune agrară a unei țări mari. Însă dacă atunci o pondere mare a populației rurale avea sens, actualmente acesta este un factor serios care frânează dezvoltarea economică a țării.
”Până în 1990, economia Moldovei era pur și simplu parte a unui mecanism economic enorm al URSS, nu a unei economii independente. Însă acum, când vorbim despre edificarea unei economii independente, implicarea a 30% din forța de muncă în sectorul agrar vorbește despre eșecul total al modelului nostru economic”, a menționat Gîrbu.
Ne împiedică să ieșim din situația actuală și faptul că Moldova și-a pierdut practic sectorul industrial, fiind nevoie ca acesta să fie creat din nou, de la zero, ceea ce nu poate fi realizat fără atragerea partenerilor externi. Dar chiar și cu un astfel de ajutor acest proces este foarte greu de transpus în viață.
Singurul aspect pozitiv în tot acest tablou este că am înțeles totuși care sunt problemele și greșelile noastre, le vedem și conștientizăm necesitatea schimbării stării actuale de lucruri.
”Noi am înțeles în ce lume trăim, am înțeles că economia mondială este un mediu foarte dur, în care trebuie să fii cel mai bun dacă vrei să obții ceva. Cel puțin, noi avem o viziune reală asupra evenimentelor”, a conchis Gîrbu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova