Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Andrei Năstase este candidatul înaintat de Platforma DA la funcția de președinte

Formațiune politică Platforma ”Demnitate și Adevăr” a decis cine va fi candidatul său la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Formațiunea politică Platforma „Dreptate și Adevăr” (Platforma DA) l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost luată marți, 1 septembrie, în ședința consiliului național politic al formațiunii.

CEC a publicat lista partidelor care au dreptul să înainteze candidat la prezidențiale

De asemenea, formațiunea și-a constituit în aceeași ședință grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului său la funcția de președinte, format din 100 de persoane – numărul maxim de persoane admis de Codul electoral.

Urmează ca grupul de inițiativă să fie înregistrat la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Chiar astăzi, 1 septembrie, a început înregistrarea la CEC a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Primii care s-au prezentat la CEC pentru depunerea documentelor necesare înregistrării grupurilor de inițiativă au fost liberal-democratul Tudor Deliu, desemnat de PLDM candidat la funcția de președinte, și liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat.

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte trebuie să fie constituit „din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot”.

Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de președinte. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru 1 noiembrie 2020.

Mandatul de patru ani al președintelui în exercițiu, Igor Dodon, expiră în decembrie 2020. Igor Dodon a fost învestit în funcție pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova