Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Federația Rusă recunoaște legitimitatea alegerilor din Belarus

Liderul rus a declarat că are toate motivele să se îndoiască de faptul că cei care pun la îndoială rezultatele alegerilor din Belarus ar fi sinceri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 aug - Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Federația Rusă recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus, transmite RIA Novosti.

"Autoritățile belaruse i-au invitat pe reprezentanții Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE să participe la monitorizarea alegerilor. Dece ei nu au acceptat? Asta ne face să credem că deja era, de fapt, elaborată o poziție privind rezultatele alegerilor", a declarat Putin la postul de televiziune Russia 1.

Liderul rus a declarat că are toate motivele să se îndoiască de faptul că cei care pun la îndoială rezultatele alegerilor din Belarus ar fi sinceri.  

"Iată de ce noi pornim de la faptul că alegerile au avut loc. Noi – eu imediat am făcut asta, recunoaștem legitimitatea lor. Și așa cum cunoașteți, eu l-am felicitat pe Alexandr Grigorivici Lukașenko cu victoria în aceste alegeri", a menționat Putin.

Anterior președintele belarus a acuzat țările occidentale de imixtiune directă în afacerile interne ale țării. El a mai spus că se încearcă să fie împinse autoritățile țării la negocieri cu OSCE. În același timp, UE a susținut plenar propunerea ca OSCE să negocieze cu Belarus și a anunțat că este gata să acorde sprijin în desfășurarea lor.

Putin, despre Belarus: Rusia are un comportament mai neutru decât europenii și americanii
Acțiunile de protest în masă ale opoziției au demarat în Belarus în data de 9 august, după alegerile prezidențiale, în care, după rezultatele Comisiei Electorale Centrale ale acestei țări, a șasea oară a învins Alexandr Lukașenko, car a acumulat 80,01 la sută din voturi. Opoziția consideră că la alegeri a învins Svetlana Tihanovskaia, dar nu Lukașenko.

În primele zile, acțiunile de protest erau reprimate de către reprezentanții forțelor de ordine. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc și grenade flashbang. După care, forțele de ordine au încetat să-i mai disperseze pe protestatari și să mai folosească forța. Potrivit informațiilor oficiale, în primele zile peste 6,7 mii de oameni au fost reținuți de poliție. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Belarus, în cadrul dezordinilor au avut de suferit sute de oameni, dintre care peste 120 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Potrivit acelorași informații oficiale, trei protestatari au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova