Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Zimbrul – un „brand” de țară care riscă să dispară: Iată de ce

Zimbrul, considerat cel mai mare și falnic animal din Europa, era odinioară mândria pădurilor noastre, iar astăzi exemplare ale speciei mai pot fi găsite în Moldova doar la rezervația naturală Pădurea Domnească, unde în 2005 au fost aduse două femele și un mascul.
Sputnik

Puținii zimbri care sunt în Moldova nu se pot înmulți. Și asta pentru că cel mai bătrân mascul, adus din Polonia în 2005, a depășit vârsta reproductivă, iar ceilalți trei, mai tineri, sunt puii femelelor și nu se poate produce încrucișarea, a declarat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova vicedirectorul rezervației naturale Pădurea Domnească Serghei Bucătari. Tentativele autorităților de a conserva specia și de a introduce zimbrii din nou în sălbăticie se lovesc de realitățile dictate de pandemie.

„Se duc tratative cu colegii din Belarus ca să fie schimbul acesta de animale, pentru că nu pot să fie frate și soră, trebuie să fie diferiți. Cu pandemia s-a stopat procesul acesta”, a menționat ecologistul Anatolie Prohnițchi într-un interviu pentru Sputnik Moldova

Zimbrul, care era anterior faima pădurilor noastre, a dispărut din Moldova acum aproximativ 300 de ani, apoi a fost nevoie de eforturi considerabile penru a păstra puținele exemplare și a conserva specia. 

În Moldova a fost interzisă vânătoarea a 13 specii de animale

„Intenția de a repopula în arealul Republicii Moldova zimbrii este un lucru foarte bun, pentru că în prezent în fauna din Republica Moldova au survenit schimbări drastice. A fost distrusă sălbăticește de întreaga armată de vânători. Natura nu poate să ofere atâtea exemplare ca să își satisfacă fiecare poftele. Avem foarte multe specii pe cale de dispariție”, a remarcat ecologistul Anatolie Prohnițchi. 

Este firească intenția de repopulare a pădurilor cu zimbri, având în vedere că acest animal marchează întreaga istorie multiseculară a Moldovei, fiind elementul emblematic al însemnelor naţionale moldoveneşti. Și astăzi zimbrul se află pe stema Republicii Moldova. 

„Zimbrul a dispărut de pe continentul european în urma nimicirii sălbatice de către oameni și reducerii arealului de existență în urma intervenției omului”, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova ecologistul Anatolie Prohnițchi. 

Vânătoarea excesivă riscă să șteargă de pe fața pământului nu doar zimbrii, ci și alte specii de animale, 

„Sper că societatea, oamenii din Republica Moldova, de sus până jos și de jos până sus, se vor opri și vor înțelege că, dacă se va nimici totul, noi animalele le vom vedea numai în seriale și emisiuni despre animale. Doar în filme le vom vedea”, a subliniat expertul. 

Nu ne rămâne decât să sperăm că într-o zi zimbrii vor fi eliberați din țarc și vor păși din noi în voie prin codrii Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova