Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii care protestează fac apel la organizațiile internaționale: Ce au solicitat

Agricultorii au cerut public ajutor din partea organizațiilor internaționale. Asta după ce ieri au mai avut o rundă de discuții cu premierul Ion Chicu, care s-a soldat pentru ei cu eșec.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Agricultorii au discutat ieri cu premierul Ion Chicu și au cerut repetat despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar de culturi cerealiere afectate de secetă. Doar că poziția oficialului a rămas tranșantă - „Guvernul nu poate oferi compensații mai mari de 1500 de lei”.

Video - Un grup de agricultori merg să negocieze la Guvern cu autoritățile

Fermierii s-au arătat nemulțumiți și au cerut ieri ședință cu șefii fracțiunilor parlamentare, însă așa și nu au mai fost invitați. După aceasta, antreprenorii au organizat o conferință de presă, în carul căreia au solicitat ajutor din partea instituțiilor internaționale. 

''Situația în agricultura din Republica Moldova este dezastruoasă, o criză majoră. Am făcut demers și către FMI să vedem dacă ceea ce spune premierul Ion Chicu că statul nu poate oferi mai mult de 1500 de lei este adevărat. Mai vrem să discutăm cu ambasadorul României în Moldova, dar și cu șeful Delegației UE la Chișinău. Cerem tututror organizațiilor internaționale, care ne aud apelul, să vină în susținerea noastră și să convingă Guvernul Republicii Moldova să ajungă la un numitor comun cu agricultorii, care sunt, de fapt, talpa acestei țări'', a declarat fermierul Andrei Dânga.

''Noi nu plecăm de la Chșinău până nu primim un răspuns pozitiv în favoarea noastră'', a declarat Sergiu Stefanco, agricultor.

Premierul Ion Chicu a anunțat că astăzi Guvernul va aproba proiectul ce prevede modificarea și simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționarea agricultorilor.

Live - Coloana de agricultori protestatari ce vine din Căușeni se îndreaptă spre Capitală
La fel, vor fi alocate încă 100 milioane de lei din fondul de intervenție pentru susținerea producătorilor agricoli care au fost afectați de seceta din acest an. Astfel, Executivul va oferi 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă. Premierul îndeamnă agricultorii să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1500 de lei pentru un hectar.

”Guvernul va extinde programul de subvenționare a dobânzilor la credite pentru agricultori. La fel, vom institui moratoriu la controale fiscale pentru întreprinderile agricole până la sfârșitul acestui an. De asemenea, a fost agreat ca datoriile pe care le au pentru tehnică să fie reeșalonate”, a mai menționat Ion Chicu.

Premierul a mai îndemnat agricultorii să nu se lase manipulați de factorul politic. Fermierii au declarat însă în repetate rânduri că nu au legătură cu vreo structură politică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova