Marea Neagră și Baltică în vizor: “Prometei” distruge ținte aflate la 550 de kilometri

Noul sistem de rachetă S-500 Prometei are capacitatea de a distruge ținte aeriene pe o distanță de 550 de kilometri, inclusiv cele aflate în spațiul cosmic apropiat. Cum va schimba noua armă rusească raportul de forțe în lume, aflați în materialul Sputnik.
Sputnik

Apariția sistemului de rachetă S-500 „Prometei” a fost determinată de amenințările externe fără precedent în adresa Rusiei.

Săptămâna trecută mijloace de apărare antiaeriană au detectat și escortat 46 de avioane și drone străine care desfășurau operațiuni de recunoaștere la frontierele Federației Ruse, anunță ziarul “Krasnaya Zvezda”, cu trimitere la datele Ministerului Apărării al Rusiei. Nu a fost admisă violarea spațiului aerian rusesc, însă numărul unor astfel de oaspeți crește exponențial. În acest fel Pentagonul exersează o strategie, o tactică și niște algoritmi ai “unui atac imprevizibil”. Rusia este nevoită să reacționeze prin crearea unor mijloace tot mai eficiente pentru control și pentru distrugerea aparatelor de zbor ale unui potențial agresor.

Presa germană: Europa acceptă rachete nucleare americane pe teritoriul său

Se finalizează testările sistemului de rachetă S-500 “Prometei”, în cadrul cărora racheta a reușit să lovească o țintă la o distanță record de 553 de kilometri. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a promis că noul sistem va ajunge în dotarea forțelor armate în 2020. Adică, foarte curând sistemul de apărare antiaeriană S-500 va intra în serviciul militar.

Mai devreme, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale, Serghei Surovikin, a declarat: „Caracteristicile cu care a fost dotat sistemul de rachetă S-500 permit distrugerea, pe lângă țintele aerodinamice și balistice, armele hipersonice de toate tipurile, inclusiv în spațiul cosmic apropiat”. Despre capacitățile „Prometei” de a intercepta țintele aflate la sute de kilometri de Pământ a relatat și constructorul general al concernului “Almaz-Antei”, Pavel Sozinov.

Sistemul unic de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-500 „Prometei” face parte din noua generație a sistemelor universale “sol-aer” cu un potențial sporit al apărării antirachetă, fiind capabil să distrugă orice ținte aeriene – balistice, aerodinamice, hipersonice, care ating orice viteză. La necesitate, „Prometei” poate doborî un F-35 “în 4 secunde” (și face praf grupările de sateliți ale inamicului, aflate pe orbita Pământului). Nu există niciun echivalent S-500 în lume după eficiență și nici nu va exista în următoarele decenii.

Orizonturile maritime

„Prometei” va veni în sprijinul Triumf (S-400) și va deveni un sistem unic de bază al apărării antiaeriene și antirachetă a Federației Ruse. Acest lucru presupune că avioanele vizibile și invizibile de recunoaștere și de asalt ale potențialului inamic se vor afla în vizor în raza de 600 de kilometri de frontierele Rusiei.

În zona Mării Negre, S-500 vor putea din Crimeea, ipotetic, să doboare avioanele și bombardierele strategice ale agresorului deasupra Bucureștiului, Ankara și Kiev (în toate aceste cazuri distanța până la țintă va fi până la 550 de kilometri). Probabil, radarele lui „Prometei”, care acționează la o distanță mare de Marea Neagră, vor diminua activitatea zilnică a aviației de recunoaștere și de asalt a „partenerilor” din regiune și va face absolut inutile noile baze ale Pentagonului în România.

Forțele aerospațiale ruse vor primi drone de asalt cu o rază lungă de acțiune în 2021

În cazul unui conflict militar în regiunea Baltică, Rusia cel mai probabil își va intensifica capacitatea tehnologică de a organiza o zonă fără zbor deasupra Balticii. Sistemele „Prometei”, desfășurate în regiunea Kaliningrad, vor putea controla sigur spațiul aerian deasupra întregii Polonii, o parte a Germaniei (inclusiv Berlin), Danemarca (inclusiv Copenhaga), Cehia și Slovacia. În acest fel, S-500 foarte rapid va devaloriza desfășurarea trupelor americane pe teritoriul polonez și extinderea parteneriatului militar al Washingtonului și Varșoviei. Pe de altă parte, noul sistem rusesc de rachetă va proteja mai bine spațiul aerian al statului aliat – Belarus.

Revista americană The National Interest urmărește cu îngrijorare testările „Prometei” și anunță: “Această armă de nouă generație este destinată completării puternicului sistem S-400, de care dispune Moscova… S-500 dispune de capacități fără de precedent de distrugere a țintelor aflate la o distanță și altitudine mare, poate lupta cu avioanele de tip “stealth”. Într-adevăr, e o “descoperire” foarte neplăcută pentru Pentagon – o rază de acțiune de 600 de kilometri, cu capacitate a fiecărui sistem de a lovi simultan 10 ținte (însă, „Prometei” vede mult mai departe). Desigur, noul sistem rusesc va reduce nivelul de libertate în acțiune ale Forțelor Aeriene ale SUA și aliaților lor deasupra Mării Baltice și Mării Negre (la mii de kilometri de teritoriul SUA). Din regiunea Kaliningrad, S-500 în situație de război va putea să distrugă rachetele de croazieră și „invizibilele” F-35 la distanțe mari – în zona strâmtoarei Skagerrak, care unește Marea Nordului și Marea Baltică (acolo se află traseul tradițional „britanic” al aviației SUA și NATO).

Totuși, dacă nu se va traversa „linia roșie”, nu vor fi simulate atacurile cu rachete și bombe asupra Crimeii, regiunilor Kaliningrad și Leningrad, precum și altor regiuni ale Rusiei nu vor plana zilnic deasupra regiunilor pașnice din Europa de Est, atunci piloții nu au niciun motiv de îngrijorare. “Prometei” a fost creat exclusiv pentru apărare, pentru a proteja desfășurarea operativă a trupelor terestre și a forțelor navale în cazul unei agresiuni din afară, pentru o eficientă “constrângere la pace”.

Culmi spațiale

Strategiile și conflictele militare devin tot mai complexe din punct de vedere tehnologic și multe sisteme de spionaj și nagivare sunt desfășurate pe orbita Pământului. Mai nou, Forțele Spațiale ale SUA planifică o misiune de „neutralizare” a grupărilor de sateliți ale „statelor neprietenoase”, precum și efectuarea unor operațiuni ofensive. Pentagonul privește operațiunile în spațiul cosmic drept o sferă separată a activității militare, iată de ce, mai devreme sau mai târziu, va amplasa pe orbita terestră arme de asalt (cinetice, laser, electromagnetice). Statele Unite dezvoltă de mai mult timp mijloace spațiale de atac și le-ar putea utiliza împotriva Rusiei.

Forțele aerospațiale rusești, dotate cu peste 60 de avioane Su-35 - „coșmar” pentru SUA

Rusia nu are niciun motiv să participe la “războaiele stelelor” în stil hollywoodian. Rețeaua terestră a sistemelor “Prometei”, care permite doborârea rapidă a amenințărilor orbitale, arată mult mai optim și mai eficient decât orice “flotă interstelară”. Voi reaminti – constructorul general Pavel Sozinov a declarat că S-500 are capacitatea de a distruge ținte aflate la sute de kilometric de Pământ. Sistemul “Prometei” a fost conceput pentru a lupta cu toate mijloacele aerospațiale de atac, inclusiv și cu cele care nu au fost inventate deocamdată.

Tehnologiile S-500 descoperă noi orizonturi în sfera militară, influențează direct spațiul cosmic și geopolitica globală. Totodată, nimeni în Rusia și în spațiul postsovietic nu va renunța la sistemele integrate, profund eșalonate ale apărării antiaeriene și antirachetă (inclusiv sistemele echivalente ale OTSCE și CSI în direcții care reprezintă un pericol). Sistemele S-500, S-400 și S-300 vor continua să protejeze eficient spațiul aerian de diverse amenințări.

La final: capacitățile S-500 depășesc semnificativ caracteristicile tehnico-tactice ale S-400, cu atât mai mult cele ale echivalentului american Patriot Advanced Capability-3.

Totodată, potrivit informațiilor publicației egiptene Sasapost, sistemul antiaerian și antirachetă poate costa aproximativ 500 de milioane de dolari, în timp ce Patriot are un preț de un miliard de dolari, iar THAAD are o valoare de până la 3 miliarde de dolari. Mobilul și “omnivorul” sistem “Prometei” promite a fi unul de succes și pe orbitele îndepărtate ale piețe internaționale de arme.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova