Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfaturi utile pentru mămici: Până la ce vârstă ar trebui alăptat bebelușul

Alăptarea este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului, este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuților hrana necesară pentru creștere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni.
Sputnik
Sfaturi utile pentru mămici: Până la ce vârstă ar trebui alăptat bebelușul

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Asociației Naționale pentru Susținerea Alăptării și cofondatorul proiectului "Mămica Alăptează", Alina Șmurun, a declarat că alăptarea poate fi menținută și după vârsta de doi ani, atunci când mama și copilul își doresc acest lucru. Potrivit ei, laptele matern influențează pozitiv dezvoltarea copilului și are o serie de avantaje.

"Beneficiile sunt multiple: scade incidența infecțiilor, alergiilor, se reduce riscul apariției așa-numitei boli celiace. Copiii alimentați exclusiv la sân se îmbolnăvesc mai rar de infecții respiratorii virale acute și gastroenterocolită. În perioada adolescenței este redus riscul de a avea obezitate, hipertensiune arterială sau diabet zaharat", a precizat Alina Șmurun.

De asemenea, în cadrul unor studii s-a descoperit că micuții alăptați în intervalul 16-30 de luni au dezvoltat mai puține boli și pe perioade mai scurte decât copiii înțărcați înainte de această vârstă. Există și rezultate care arată că anticorpii din laptele matern își sporesc concentrația, prin urmare și eficiența imunologică, pe parcursul celui de-al doilea an de alăptare. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni, urmată de alăptarea menținută în paralel cu diversificarea alimentației, pentru cat mai multă vreme, îi asigură copilului un scut natural și împotriva alergiilor.

În perioada 1-7 august, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Internațională a Alăptării. Această Săptămână este organizată în fiecare an în peste 170 de țări cu scopul de a încuraja mamele să-și hrănească bebelușii exclusiv cu lapte matern și de a îmbunătăți starea de sănătate a copiilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova