Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrijorător: O serie de cutremure s-a produs astăzi lângă Moldova, după 3 seisme de ieri

Trei cutremure de pământ s-au produs în prima jumătate a zilei de 16 august în în zona seismică Vrancea, România. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 3,7 grade. Ieri s-au produs 3 seisme în Vrancea, cel mai puternic având magnitudinea de 3,9 grade.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. Trei cutremure de pământ au fost înregistrate duminică, 16 august, în Vrancea, toate cu o magnitudine de peste 3 grade, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) din România.

Cum să ne comportăm în caz de cutremur: Recomandările specialiștilor

Primul cutremur din 16 august, având o magnitudine de 3,5 grade, s-a produs la orele 06:52:27, la o adâncime de 138 de kilometri.

La orele 12:19:11, a urmat al doilea seism, cu magnitudinea de 3,4 grade, la o adâncime de 117 kilometri.

Al treilea cutremur, și mai intens, cu o magnitudine de 3,7 grade, a fost înregistrat la orele 13:32:02, la adâncimea de 130 de kilometri.    

Sâmbătă, 15 august, în zona seismică Vrancea s-au produs trei cutremure de pământ, cel mai puternic având o magnitudine de 3,9 grade, iar celelalte două depășind două grade.

Până la aceasta, pe 10 august a mai fost înregistrat un cutremur în Vrancea, cu magnitudinea de 3,5 grade.

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, pierderile materiale ar fi colosale în Republica Moldova – de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, a semnalat anterior directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Igor Nicoară, în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova.

„Blocurile ridicate până la implementarea normativelor de rezistență antiseismică, adică cele construite până în ani '50, sunt mai vulnerabile. Blocurile noi au fost construite respectându-se normativele de securitate antiseismică, ceea ce ne permite să spunem că sunt mai în siguranță", a precizat Igor Nicoară.

Vrancea este singura sursă de cutremure ce poate afecta Republica Moldova.

Seismicitatea României este repartizată pe mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraş-Câmpulung, Banat, Crişana, Maramureş şi Dobrogea.

La acestea se adaugă zone epicentrale cu importanţă locală în regiunea Jibou şi a Târnavelor în Transilvania, nordul şi vestul Olteniei, nordul Moldovei şi Câmpia Română.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate, caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova