Adevăr sau provocare? Conducerea Libanului ar fi fost avertizată despre riscul exploziei

O știre lansată de o agenție internațională încearcă să îi facă responsabili de explozie pe oficialii libanezi care ar fi fost avertizați cu privire la riscurile pe care le comporta depozitarea nitratului de amoniu în portul din Beirut.
Sputnik

Macron îndemnă autoritățile din Liban să facă reforme politice și economice
BRUXELLES, 12 aug - Sputnik. În condițiile în care populația Libanului este deja revoltată împotriva conducerii țării, știrea că oficialii libanezi ar fi fost avertizaţi din luna iulie cu privire la riscurile unei explozii în port, dar nu au întreprins nimic, poate declanșa o revoltă serioasă.

O agenție internațională de știri spune însă că securitatea libaneză le-ar fi spus din timp premeirului și preşedintelui țării că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut şi că puteau distruge Capitala în caz de explozie. 

O asemenea dezvăluire, dacă ar fi adevărată, i-ar face responsabili pe oficialii de la conducerea țării pentru explozia care a devastat capitala, provocând 163 de decese și rănind peste 6000 de oameni.

Nu există însă dovezi clare despre responsabilitatea conducerii țării, ci doar surse anonime și consultarea unui așa numit raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie care ar fi inclus o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie, doar că nimeni nu a văzut scrisoarea, așa cum a recunoscut chiar agenția care a lansat știrea.

Dacă totuși se dovedește că e adevărat, nemulțumirea populară care va rezulta dintr-o asemenea dezvăluire ar putea spori și mai mult instabilitatea Libanului.

Deocamdată, preşedinţia şi guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie, dar cu siguranță subiectul nu se va opri aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova