Coronavirus

În ce condiții se va intra din Moldova în România din 11 august

Persoanele care pleacă din Republica Moldova în România vor trebui să stea 14 zile în regim de autoizolare la domiciliu și după 11 august. Există însă mai multe excepții. Autoritățile de la București au actualizat astăzi lista țărilor cu risc epidemiologic sporit.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Și după 11 august cetățenii care vor intra în România din Republica Moldova vor fi obligați să stea în carantină timp de 14 zile.

Numărul infectărilor cu COVID-19 crește alarmant în Chișinău: Spitalele sunt aproape pline

Autoritățile de la București au actualizat astăzi lista statelor și regiunilor de pe glob cu risc sporit de COVID-19. Republica Moldova se află pe lista țărilor din „zona galbenă”.

Iată toate țările și regiunile cu risc epidemiologic ridicat, potrivit autorităților de la București: Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Saint Martin, Spania, Statele Unite ale Americii, Surinam.

Regimul de autoizolare de 14 zile este obligatoriu pentru toate persoanele care intră în România din țările menționate mai sus, respectiv: cetățeni români, cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene.

Conform unei hotărâri a guvernului român, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu următoarele excepții:
membri de familie ai cetățenilor români;

  • membrii de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
  • persoanele care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene;
  • persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;
  • personalul diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar sau personalul care poate asigură ajutor umanitar;
  • persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
  • pasagerii care călătoresc din motive imperative;
  • persoanele care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare;
  • străinii și apatrizii care călătoresc în scop de studii;
  • străinii și apatrizii, lucrătorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată sau desfășurată în străinătate;
  • străinii și apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri din agricultură, personal navigant maritim și fluvial;
  • membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii.

În absența unor reglementări contrare la nivel național, regimul de carantină nu se mai aplică cetățenilor străini și apatrizilor originari din sau rezidenți în state terțe în cazul cărora, la nivel european, este stabilită ridicarea restricțiilor temporare asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană.

Autoritățile române actualizează lista statelor cu risc epidemiologic ridicat săptămânal, în fiecare zi de luni, iar deciziile depind de Institutul Național de Sănătate Publică de la București și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Mai notăm că guvernul Italiei a prelungit până pe 7 septembrie obligativitatea regimului de autoizolare la domiciliu de 14 zile pentru persoanele sosite din România.

Odată ajunse în Italia, persoanele venite din România completează un formular cu adresa și numărul de telefon la care pot fi verificate periodic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova