Nou pronostic al BNM: Ce se va întâmpla cu inflația în următorul an

Comitetului executiv al Băncii Naționale a aprobat joi, 6 august, un set de măsuri stimulative de politică monetară și a examinat noul raport asupra inflației.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Noul raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) asupra inflației, cu numărul 3, care urmează să fie publicat pe 13 august, a fost prezentat joi, 6 august, în ședința Comitetului executiv al BNM.

Ce produse alimentare s-au scumpit în iunie - cât de mult a crescut inflația

Conform prognozei din raport, cererea agregată va genera presiuni dezinflaționiste până în trimestrul trei al anului 2021. Inflația va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020.

De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă, potrivit unui rezumat al raportului prezentat de Serviciul de presă al BNM. 

Pe de altă parte, o influență proinflaționistă o va avea diminuarea producției agricole în 2020, deoarece recolta a fost compromisă de secetă. Influența proinflaționistă va mai fi exercitată de restricțiile de export la unele produse agroalimentare în regiune și ajustarea accizelor.

Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuiale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu. Ritmul anual al inflaţiei în luna iunie 2020 a constituit 4,25 la sută.

În ședința din 6 august, Comitetul executiv al BNM a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, până la 3,0 la sută anual. 

De asemenea, a fost stabilit nivelul ratelor de dobândă de 5,5% la creditele overnight și de 0,5% la depozitele overnight.

Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

Diminuarea cu un punct procentual a coridorului ratelor are menirea de a calibra instrumentele de politică monetară cu scopul eficientizării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară, potrivit BNM.

A fost diminuată și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu câte 1,0 p.p., până la 32% pentru perioadele de aplicare 16 august 2020 – 15 septembrie 2020 și, respectiv, 16 septembrie 2020 – 15 octombrie 2020.

Pentru aceleași perioade, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă cu câte 3.0 p.p., până la 27%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova