Sport

La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Martorii oculari din Moldova au povestit cum putea un student simplu să ajungă la Jocurile de la Moscova, astfel încât să aibă și un salariu, a fost sau nu Fanta și Pepsi în meniu și de ce acea vară olimpică a fost cea mai bună perioadă din viața lor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Legendarele Jocuri Olimpice s-au încheiat pe 3 august 1980. Și astăzi, 40 de ani mai târziu, în Moldova încă pot fi găsiți martori ai unui eveniment sportiv important care a lăsat o amprentă adâncă în istorie.

Cum să ajungi la Jocurile Olimpice

Ala Ojoga și soțul ei Vladimir erau studenți obișnuiți ai Universității de Stat din Chișinău. Cuplul a avut norocul să treacă selecția pentru ghizi și interpreți la Moscova și Leningrad - au deservit turiștii din România.

Organizatorii concursului au decis să nu angajeze ghizi profesioniști, ci să-i implice în aceste scopuri pe tineri. Astfel, conducerea a dorit să arate că și băieții și fetele obișnuite pot face bine această muncă.

”Soțul meu și eu am studiat în aceeași grupă, în 1980 era în anul IV. Candidații pentru ghizi au fost selectați în funcție de performanța lor academică. Era important, de asemenea, ca solicitantul să fie dintr-o familie simplă. Nu a existat niciun fel de pile în procesul de selectare: s-au uitat cine și cum face față. Eram șase din Moldova, dintre care soțul meu și eu eram singurul cuplu”, povestește Ala.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Cursurile pregătitoare în limba română s-au ținut la universitate timp de șase luni, următoarele șase luni studenții au petrecut la Moscova și Sankt Petersburg, studiind traseele.

Programul a fost foarte intens și a inclus toate atracțiile principale ale ambelor capitale.

"Pentru a nu ne face de rușine, am învățat toate excursiile pe de rost. Printre ele s-au numărat ceremoniile de deschidere și închidere a Olimpiadei, diverse evenimente sportive și culturale. Turul în autobuz a fost realizat de un ghid vorbitor de limbă rusă, iar noi făceam traducere simultană pentru turiștii din România”, a declarat ea.

"Pepesi", "Fanta" și portocale

Studenții au fost cazați în noul hotel „Saliut”, construit special pentru Jocurile Olimpice. Fiecare ghid a fost arondat la câte un autobuz.

”Soțul meu a avut noroc: a lucrat la Leningrad, iar șoferul său era localnic, care știa bine orașul. Iar grupul nostru, la Moscova, a dat peste un șofer din Ciuvașia - ne-a purtat în jurul Capitalei așa cum știa și putea”, spune râzând Ala.

La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Potrivit acesteia, în pofida micilor ciudățenii, totul a fost organizat la cel mai înalt nivel. Concerte, târguri, concursuri arătau incredibil de spectaculoase și colorate. Iar locuitorii și oaspeții Capitalei au dat dovadă de o atitudine specială, respectuoasă față de angajații Olimpiadei.

Băieților care au fost implicați în timpul Jocurilor li s-au plătit salariile, au fost îmbrăcați și încălțați. Hainele erau de două tipuri: casual și festive, de seară.

"Dacă erai în uniformă și aveai ecuson, nu stăteai niciodată la coadă. Oamenii erau foarte prietenoși, spuneau: ”Băieți, vă rog să treceți, sunteți la serviciu”. Am călătorit destul de mult în viața mea, dar Olimpiada din 1980 nu o voi uita niciodată - totul a fost gândit până la cele mai mici detalii. Și când au adus ”Pepsi”, ”Fanta” și portocale - ceea ce nu aveam - a fost o adevărată explozie de emoții” - își amintește participanta la acele evenimente.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Ala a adus de la Moscova mai multe suveniruri: o matrioșkă, un urs olimpic, eșarfe cu simbolurile Jocurilor. De asemenea, a păstrat o diplomă de angajat al Olimpiadei, care a ajutat-o ​​ulterior pe femeie în activitățile sale în domeniul managementului turismului.

Biletul norocos

Raisa Levițcaia din Chișinău a fost unul dintre alergătorii ștafetelor olimpice cu torțe, care au avut loc, printre altele, pe teritoriul Moldovei. Participarea la alergarea solemnă a inspirat-o pe sportivă atât de mult, încât a decis cu orice preț să ajungă la competițiile de la Moscova în calitate de spectator. Voucherul a costat 263 de ruble, iar salariul fetei era de doar 100...

"Singura modalitate de a vedea Jocurile Olimpice au fost bonurile, care au fost vândute de Biroul de turism internațional de tineret ”Sputnik”. Prețul nu m-a împiedicat - a fost un eveniment unic, cum să pierd asemena ocazie? Nu am regretat nicio secundă decizia mea - acestea sunt amintiri pentru o viață întreagă", a spus interlocutoarea.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

În setul care valora 263 de ruble erau incluse bilete la diverse competiții olimpice. Practic, Raisa a mers să urmărească atletismul și a visat să ajungă la punctul culminant al Jocurilor - ceremonia de închidere de la Lujniki. Permisul de participare la sărbătoarea finală l-a obținut aproape pe gratis.

”Grupul nostru turistic era format din 30 de oameni, iar la ceremonia de închidere erau alocate doar trei invitații. A trebuit să le pun în joc. Am avut noroc: aparent, mi-am dorit prea mult, în afară de asta, fusese ziua mea. Se pare că soarta însăși a decis să-mi ofere un cadou și am reușit să trag un bilet norocos”, spune zâmbind ea.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

La revedere, Mișka

Raisa mărturisește: închiderea Olimpiadei de la Moscova a devenit una dintre cele mai strălucitoare experiențe din viața ei. Mișka de opt metri, mascota celor de-a XXII Jocuri Olimpice de vară, a zburat spre cer fiind atârnat de baloane și acompaniat de melodia ”До свидания, Москва!” (La revedere, Moscova! - tr. red). Acest moment a devenit cel mai memorabil episod din cadrul evenimentului sportiv.

"Tot stadionul plângea, era imposibil să te abții de la lacrimi. Acestea erau lacrimi de fericire, bucurie de sentimentul de apartenență la ceva măreț. În același timp, se simțea un ușor sentiment de tristețe - pentru că Olimpiada s-a încheiat atât de repede", recunoaște martorul ocular.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Cele mai tari Jocuri Olimpice

Larisa Popova de la Tiraspol, care a câștigat o medalie de aur în cadrul Jocurilor Olimpice din 1980, a împărtășit impresiile despre evenimentu sportiv de la Moscova. În acea vară caldă, sportiva a devenit primul campion olimpic din istoria Moldovei. Își amintește cu drag de strălucitoarea sărbătoare sportivă.

”Am participat la multe competiții, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Montreal, dar ceea ce se întâmpla la Moscova era de nedescris. A fost o sărbătoare incredibilă: foarte solemnă, zgomotoasă, aglomerată. În același timp, jocurile erau foarte bine organizate, organizatorii au făcut totul pentru sportivi și pentru antrenori. Satul olimpic și comoditățile erau la cel mai înalt nivel. În opinia mea, acele Jocuri Olimpice au fost probabil cele mai bune”, își amintește campioana.

Apropo, Larisa nu a fost prezentă la ceremonia de închidere: cu trei ani înainte de Jocurile Olimpice de la Moscova s-a căsătorit și o fetiță o aștepta acasă. Campioana a făcut o alegere în favoarea familiei sale și a revenit înainte de ceremonia finală: își dorea cu adevărat să meargă mai repede acasă la familia ei.

La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

"Cândva erau alte valori"

Conform impresiilor Alei Ojoghi, care a lucrat ca ghid-interpret la competiții, principalul laitmotiv al Jocurilor Olimpice de la Moscova au fost oamenii - mai prietenoși, mai deschiși, mai veseli decât acum. Timp de mai mulți ani, ea și soțul ei au păstrat relațiile cu colegii din celelalte republici sovietice: „ne scriam, ne sunam, mergeam în ospeție unii la alții”.

”Toți ghizii tineri se adunau seara, se plimbau, comunicau, organizau serate frumoase. Fiecare dintre ei povestea despre țara sa. Am avut parte de o frumoasă și fericită tinerețe”, își amintește cu nostalgie interlocutoarea.
La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Potrivit acesteia, unul dintre avantajele acelei perioade au fost oportunitățile disponibile pentru toată lumea, inclusiv pentru oamenii obișnuiți.

"Mulți critică acum perioada sovietică, dar eu prefer să-mi amintesc de cele bune. Atunci un tânăr dintr-o familie simplă, dacă era deștept, toate ușile erau deschise. Eram o fată obișnuită, iar părinții mei erau țărani. Nu au visat niciodată că voi merge la Moscova să lucrez la Jocurile Olimpice. Au urmat apoi alte valori - pacea, patria, prietenia. În prezent ne lipsesc aceste lucruri”, spune cu regret Ala.   

Ecoul Istoriei

Anvergură olimpică: Ce se construia la Moscova pentru Olimpiada-80 pe lângă stadioane
Două săptămâni de sărbătoare olimpică au trecut ca o clipă. Jocurile de la Moscova au adus bucurie nu doar prin atmosfera deosebită și prin organizarea ideală, ci și prin rezultate sportive deosebite: 36 de recorduri mondiale și 74 de recorduri olimpice au fost stabilite în cadrul competițiilor.

Este de remarcat faptul că echipa URSS a devenit prima în clasamentul medaliilor - sportivii sovietici au câștigat 80 de medalii de aur, 69 de argint și 46 de bronz. Sportivii din RDG s-au poziționat pe locul doi, iar pe al treilea - reprezentanții echipei naționale bulgare.

Pe podiumul olimpic au urcat reprezentanții celor 14 republici unionale care au delegat sportivi la olimpiadă (nu au existat sportivi din Turkmenistan în echipa națională).

La revedere, Mișka: Amintiri unice despre Olimpiada din 1980

Sărbătoarea păcii și a sportului a fost reînviată în Rusia după 34 de ani - iar aceasta a devenit o altă etapă strălucitoare în dezvoltarea țării.

Între timp, ecoul Jocurilor de la Moscova încă mai poate fi auzit în memoria și inima oamenilor sovietici. Să rămânem pentru totdeauna o parte din istoria noastră comună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova