În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, care este și consilierul cultural la Mitropolia Moldovei, a enumerat sărbătorile religioase din prima săptămână a lunii august și a vorbit despre semnificația lor.
Potrivit preotului, chiar în prima zi din ultima lună de vară creștinii ortodocși marchează Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov (1759-1833), considerat unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe.
"Încă când era în viață mii de pelerini se îmbulzeau către Mânăstirea Sarov pentru a-l vedea. La 70 de ani după moartea sa, dragostea față de el se înrădăcinase atât de mult printre credincioși, încât sute de mii de oameni au participat la slujba de canonizare a sfântului", a explicat părintele Nicolae Ciobanu.
O altă sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși este Sfântul Proroc Ilie, cinstit în data de 2 august. Sfântul Ilie se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii, dat fiind faptul că ziua prăznuirii sale este însemnată în calendar cu roșu, însemnare ce nu apare în acest fel la niciun alt proroc. Chiar numele Ilie înseamnă "Domnul este Dumnezeul meu". Tradițional, în această zi oamenii aduc la biserică castraveți și miere pentru binecuvântare și mulțumire.
"Sfânta Maria, numită și Magdalena, a fost cea dintâi muceniță, mironosiță și purtătoare de mir a lui Hristos. Aceasta a trăit în vremea venirii pe pământ a lui Iisus Hristos și a fost vindecată de duhurile necurate. De atunci, Sfânta Maria Magdalena s-a făcut muceniță și următoare lui Hristos, slujindu-L împreună cu celelalte sfinte femei, până la patimile Lui cele de bună voie, până la moartea pe cruce și până la îngroparea dumnezeiescului trup. Tot astăzi, poporul evlavios îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Foca. Frecvent primesc apeluri de la enoriași și sunt întrebat când se sărbătorește acest Sfânt, pentru ca sătenii să evite muncile, deoarece, conform tradiției strămoșești, cei care nu respectă sărbătorile sunt pedepsiți cu foc, arșiță și grindină", a spus Nicolae Ciobanu.
Sfântul Foca, conform percepţiei populare, face parte din triada "Ilie, Pălie şi Foca". Dacă despre Foca se zice că este cel care răspunde de incendiile şi arşiţa care pârjolesc câmpurile cu grâne, Ilie Pălie se crede că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul Sfântului Ilie, sărbătoarea ţinându-se în popor tot de frica focului, dar şi a bolilor. Preotul precizează însă că toate acestea nu corespund dogmei bisericești.
"Pentru a se proteja de necazurile care ar putea fi pricinuite de focuri, a intrat în obiceiul localnicilor de la sate ca în această zi să fie oprite unele lucrări de câmp. Drept consecință, marea majoritate greșește atunci când lenevește în pat, crezând că astfel respectă aceste sărbători. Este lăudabil atunci când oamenii merg la biserică și prăznuiesc acești sfinți", a declarat preotul.
Nicolae Ciobanu îndeamnă toți creștinii ortodocși să meargă la biserică în zilele când sunt marcate aceste sărbători religioase și să se pregătească de Postul Adormirii Maicii Domnului, care începe pe data de 14 august și se va încheia pe data de 28 august.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova