Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când și cum va fi reluat procesul de studii în Moldova – ce spune premierul

Autoritățile sunt în plin proces de pregătire către începutul noului an școlar. Când va începe procesul de studii.
Sputnik

CHIȘINĂU,  3 aug – Sputnik.  Autoritățile speră ca noul an de studii să înceapă totuși de la 1 septembrie, în acele condiții care au fost stabilite anterior. O declarație în acest sens a făcut premierul Ion Chicu după ședința de lucru a președintelui țării cu prim-ministrul și președintele Parlamentului.

”Am informat despre pregătirea către anul nou școlar. Noi ne dorim foarte mult să reluăm procesul de studii pe 1 septembrie conform instrucțiunilor care au fost pregătite de către Ministerul Educației, dar și a celor aprobate de Comisia Națională de Sănătate Publică pentru grădinițe. Sperăm că vom deschide de la 1 septembrie atât instituțiile preșcolare, cât și cele de învățământ general”, a declarat Premierul.

Vrei să duci copilul la grădiniță din 1 septembrie: Iată ce documente trebuie să prezinți
El a mai menționat că la Guvern au fose purtate deja discuții în vederea procurării materialelor de protecție, în special a dezinfectanților, dar și termometre pentru fiecare clasă. În acest scop este necesară alocarea a peste 50 de milioane de lei și acest lucru va fi făcut cât de curând, astfel ca la 1 septembrie școlile să fie asigurate cu tot necesarul.

Cum vor activa școlile în noul an de studii

Ministrul Educației, Igor Șarov, a declarat anterior că la redeschiderea școlilor se va ține cont de spațiile de învățare, conținutul învățări și modul de livrare a conținuturilor. Se propune ca, pentru a evita îmbolnăvirea în rândul elevilor, distanța fizică să fie cât mai mare, în contextul unei apropieri sociale specifică școlii. Astfel, spațiile vor trebui reamenajate pentru a asigura distanța și siguranța tuturor. 

Ministerul propune șapte modele de studii pentru începutul anului de studii 2020-2021. În fiecare instituție va fi adoptat modelul potrivit cerințelor și necesităților particulare ale instituției date, după discuții cu părinții, elevii și profesorii. 

  • Primul model presupune prezența fizică la școală în proporție de 100%. Modelul doi - învățarea în două schimburi. În cazul acestui model, clasele primare și cele gimnaziale au prioritate în primul schimb. Modelul trei - învățarea combinată, ceea ce înseamnă organizarea studiilor în zile de prezență și zile de învățare la distanță
  • Modelul patru - învățarea de tip hibrid (pe grupe, zilnic). Acest model dă posibilitatea pentru 50% dintre elevi să frecventeze școala, iar restul 50% - să învețe online. Mai exact, clasa se împarte în două grupe, iar fiecare dintre grupe o zi vine la școală, o zi învață online
  • Modelul cinci - învățarea alternantă (săptămânal). Acest model presupune împărțirea clase în două schimburi. Pe rând, o săptămână copii vor veni la școală, o săptămână se fac lecții online 

Modelul șase prevede învățarea la distanță, inclusiv online. Acest model se aplică în cazuri individuale, punctuale de forță majoră, în special acolo unde se înregistrează un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus. La anularea situației extraordinare, se revine la unul dintre primele patru modele. 

Modelul șapte presupune învățarea mixtă. Aici este vorba de îmbinarea a două sau mai multe modele. Poate fi implementat în 162 de instituții care sunt frecventate de un număr cuprins între 500 și 2000 de copii. 

„Fiecare dintre modelele ilustrate urmează să fie analizat și adaptat în funcție de specificul comunității și coordonate cu organele de specialitate în domeniul învățământului”, a mai spus Igor Șarov. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova