Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exportul produselor zootehnice: Ce "oportunități" au producătorii moldoveni

Dacă unele sectoare din domeniul agriculturii au piață de desfacere, atunci pentru producătorii din sectorul zootehnic aceasta lipsește. Despre acest lucru a anunțat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana Nistorică.
Sputnik
Exportul produselor zootehnice: Ce "oportunități" au producătorii moldoveni

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Tatiana Nistorică a menționat că din sectorul zootehnic pot fi exportate doar câteva produse pe piața europeană. Producătorii autohtoni întâmpină o serie de probleme, fapt ce-i împiedică să-și exporte marfa.

"Din acest sector, merge la export doar mierea de albini și unele produse din acvacultură, precum este caviarul produs de o singură companie din regiunea Transnistria. Doar aceste două produse sunt acceptate la export în Comunitatea Europeană. Alte produse de origine animală nu merg la export", a precizat Tatiana Nistorică.

Potrivit ei, lipsa unei piețe de desfacere este un impediment în dezvoltarea unei afaceri în sectorul zootehnic, iar accesul la export ar fi un imbold de a face investiții în acest sector.

De ce Moldova nu exportă ouă și carne în UE: Ce face Guvernul și ce cred experții

Tatiana Nistorică spune că instituția pe care o reprezintă, în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a stabilit câteva acțiuni concrete pe care trebuie să le îndeplinească pentru a spori dezvoltarea afacerilor în sectorul zootehnic.

"Nouă ne cade povara de armonizare a cadrului legislativ la cerințele comunității europene. Deja au fost făcuți pași concreți în acest sens, iar pe viitor urmează și laboratoarele din Moldova să fie acreditate. Avem și sprijinul Băncii Mondiale pentru procurarea echipamentului necesar impuse de Comitetul European", a remarcat ea.

Secretarul de Stat a mai menționat că în viitorul apropiat Banca Mondială va oferi un credit pentru sectorul zootehnic din Moldova. Despre ce sumă este vorba aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova