În cadrul emisiunii "ATITUDINI" demograful Valeriu Sainsus a vorbit despre necesitatea implicării statului în motivarea familiilor de a concepe cel de-al doilea sau al treilea copil.
Potrivit lui, dacă la prima naștere copilul este mult așteptat și dorit, iar situația financiară le permite părinților să-i asigure toate cele necesare pentru educație, sănătate, dezvoltare personală, instruire ș.a., atunci în cazul celui de-al doilea copil adulții au frica că nu se vor descurca financiar. Totodată, în mare parte, cea de-a doua naștere coincide cu dorința femeii de a avansa în carieră și în condițiile actuale decizia nu este în favoarea unei eventuale sarcini.
Specialistul susține că în majoritatea statelor există niște măsuri în politicile demografice prin care statul își asumă răspunderea pentru cel de-al doilea sau al treilea copil.
Valeriu Sainsus s-a referit la faptul că în statele UE ambii părinți se ocupă de educația copilului, în timp ce în țara noastră această sarcină le revine mai mult mamelor.
"De exemplu, la noi durata de timp pentru concediul paternal este prea scurtă, iar dacă să presupunem că femeia câștigă mai mulți bani, aeasta este nevoită să lase munca și să se ocupe de educația copilului, iar tata iese la muncă", a explicat demograful.
De asemenea, specialistul spune că la cea de-a doua naștere este important ca susținerea din partea statului să fie consistentă, adică cheltuielile să acopere atât necesitățile copilului, cât și ale mamei.
Potrivit statisticilor, în Republica Moldova au rămas cu 1,3 milioane mai puțini oameni față de anul 1992, iar anul trecut numărul nou-născuților a fost cel mai mic din ultimii 170 de ani.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova