Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expunerea la soare - împiedică sau nu răspândirea infecției COVID-19

Despre noul tip de coronavirus și răspândirea acestuia au apărut în spațiul public tot felul de informații, iar oamenii nu mai știu pe care să le creadă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius nu împiedică răspândirea noului tip de coronavirus. Mai mult, te poți infecta indiferent de cât de cald este afară sau dacă te expui la soare sau nu.

Există o legătură între răspândirea Covid-19 şi alimentaţie? Ce spun specialiștii

Precizarea a fost făcută de Agenția Națională de Sănătate Publică, în contextul apariției a tot felul de mituri și falsuri despre infecția COVID-19. Potrivit specialiștilor, virusul este sensibil la razele ultraviolet, dar infecția va continua să se răspândească dacă nu sunt respectate măsurile de protecție.

Nici consumul de băuturi alcoolice nu poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus așa cum se crede în societate. Ba dimpotrivă, consumul de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru agravarea bolilor cronice preexistente, iar în caz de infectare cu COVID – 19, boala decurge mai grav. Soluțiile ce conțin alcool sunt recomandate doar pentru uz extern, pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor contaminate.

Un al mit este că tehnologia 5G facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19. Specialiștii spun că acestea sunt niște declarații aberante, care nu fac altceva decât să-i determine pe oameni să nu mai creadă în eforturile și acțiunile autorităților de a reduce riscul transmiterii infecției. Specialiștii ANSP reiterează că noul coronavirus care provoacă COVID-19 este răspândit prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește și nu prin tehnologiile 5G. Oamenii pot fi, de asemenea, infectați atingând o suprafață contaminată și apoi ochii, gura sau nasul.

Pentru foarte mulți moldoveni și purtatul măștilor a devenit o măsură ineficientă. Ba mai mult, mulți cred că purtarea îndelungată a măștilor poate provoca intoxicație cu bioxid de carbon și lipsă de oxigen.

Și în acest caz ANSP spune că este un fals, iar purtatul corect al măștii nu duce la intoxicație cu CO2 și nici la deficit de oxigen.

Occidentul pierde cursa privind crearea vaccinului anti-COVID-19

Apar tot felul de întrebări cu referire și la datele statistice privind infectarea și decesele provocate de COVID-19. Unii cred că acestea ar fi falsificate de către autorități.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură cetățenii că toate datele raportate zilnic sunt corecte și da, virusul există. Moldovenii însă înclină să creadă că nu există niciun virus ce provoacă COVID, oamenii se îmbolnăvesc și decedează de alte boli: cancer, diabet, infarct.

Specialiștii afirmă însă că pandemia provocată de noul tip de coronavirus SARS- CoV-2, este o realitate care a afectat peste 15 milioane de oameni din toată lumea și a curmat viața a peste 600 de mii de oameni.

În context, pentru a evita răspândirea informațiilor false despre COVID–19, specialiștii în domeniu ne recomandă să fim precauți la următoarele indicii:

  • denumirea site-ului care mediatizează știri false este dubioasă și necunoscută, cu o denumire îndoielnică;
  • pentru a atrage atenția cititorilor este accentuat cu majusculă cuvântul cheie din titlu;
  • știrea nu este citată de vre-o sursă oficială și nicio instituție media credibilă nu a preluat informațiile date;
  • deseori, pentru a deschide conținutul, se solicită distribuirea ei prin rețelele de socializare.

De precizat, până la această oră în Republica Moldova au fost raportate 21 de mii 798 de cazuri de infectare cu COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova