Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Este sau nu posibilă o relansare economică pe timp de criză: Iată ce spune Igor Dodon

Președintele Igor Dodon consideră că perioada de criză cauzată de coronavirus ar putea fi o șansă de relansare economică pentru unele sectoare ale economiei naționale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Din cauza restricțiilor impuse pe timp de pandemie, economia Republicii Moldova, ca și aproape a tuturor țărilor din regiune și chiar din lume, a intrat în criză.

Cum se relansează economia Moldovei după trei luni de pandemie: Cine pierde, cine câștigă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, fiind întrebat de corespondentul Sputnik Moldova, în ce măsură acest lucru poate fi o șansă de relansare a economiei naționale prin crearea oportunităților pentru dezvoltarea afacerilor locale, mici, mijlocii, regionale, prin crearea condițiilor de a investi în economie și pentru cetățenii moldoveni, nu doar prin contractare a unor credite și investiții din străinătate, urmând exemplul Rusiei după 2014 când a fost supusă sancțiunilor economice din partea Occidentului, a răspuns că într-adevăr este o oportunitate, însă doar pentru anumite sectoare ale economiei.

”Da, pentru unele sectoare ale economiei, sută la sută, este o șansă. Desigur să împrumutăm pe deplin experiența Rusiei noi nu putem pentru că noi nu avem o cerere internă atât de mare. Suntem un stat mic și nu putem vorbi de acea posibilitate ca să renunțăm pe deplin la mărfurile din exterior. Dar unele sectoare precum IT-ul - uitați-vă ce salt am făcut în comparație cu ceea ce aveam acum 5 ani, chiar și în domeniul învățământului. De asemenea și turismul locla. Adesea urmăresc cum mulți dintre voi descoperă locuri noi din Republica Moldova”, a precizat Igor Dodon.

Precizăm că economia națională a suferit un șoc puternic în perioada lunilor martie-aprilie curent, atunci când au fost impuse mai multe restricții privind exporturile și importurile de mărfuri, iar efectele acestei situații tensionate vor fi resimțite încă mult timp.

Totodată și experții consideră că pentru unii oameni de afaceri este o perioadă prielnică de a se extinde, după ce unele companii și-au restrâns activitatea sau au dat faliment. Totodată, începând cu anul viitor există previziuni optimiste ce presupun începerea recuperării după șocul pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova