Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Momente de neuitat ale Olimpiadei din 1980 pentru echipa națională a URSS

Sputnik

Locul principal unde s-au desfășurat competițiile a fost Complexul Sportiv ”Olimpiiski”, care a fost construit în apropiere de stația de metrou ”Bulevardul Păcii” după proiectul realizat de Mihail Posohin și Boris Thor. El includea două edificii de bază: stadionul acoperit cu o capacitate de 35 de mii de spectatori, cel mai mare din Europa la momentul respectiv, și bazinul de înot (15 mii de oameni).

Jocurile Olimpice din 1980 au adus prima medalie de aur din istoria sportului moldovenesc – Larisa Popova a devenit campioană la canotaj academic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

1 / 18
La Olimpiada de vară din 1980, sportivii sovietici au preluat ferm întâietatea, câștigând 80 de medalii de aur, 69 de argint și 46 de bronz. Sportivii din toate republicile fostei URSS au contribuit la victoria comună.
2 / 18
Larisa Popova din Moldova a câștigat aur la canotaj academic, iar Larisa Savkina, reprezentând RSS Azerbaidjan, a devenit campioana olimpică la echipa de handbal.
3 / 18
Peste zece cele mai înalte premii au ajuns pe pieptul reprezentanților RSS Belarus. Una dintre eroinele principale ale Jocurilor, fără îndoială, a fost gimnasta Nelly Kim, care s-a născut în Șurab, dar s-a antrenat la Minsk. La Moscova, sportiva a câștigat două medalii de aur și a devenit campioană olimpică de cinci ori.
4 / 18
Și canotorul Vladimir Parfenovici la Jocurile Olimpice-80 a urcat de trei ori pe treapta superioară a podiumului. El este în continuare singurul caiac din lume care a reușit să obțină un rezultat absolut fenomenal.
5 / 18
Belarusul Sergei Kopleakov, pe lângă două medalii de aur în ștafetă și la o distanță de 200 de metri, a câștigat argint în cursa combinată de 4x100 de metri.
6 / 18
Hipistul Viktor Ugriumov de la întreprinderea ”Urojai” din Minsk, la medaliile de aur, a adus și o medalie de bronz în cadrul competițiilor individuale, iar scrimerul Alexandr Romankov a luat argintul și bronzul la Jocurile de la Moscova.
7 / 18
Mereu vor rămâne în memorie victoriile lui Viktor Sideak și Nikolai Alehin la scrimă, săritorul în apă Alexandr Portnov, ciclistul Oleg Logvin, triumfurile halterofilului Leonid Taranenko și baschetbalista Tatiana Ivinskaia.
8 / 18
Sportivii lituanieni au adus o contribuție uriașă la victoria genurilor de sport de echipă. Vida Beselene și Angela Rușpen, ca parte a echipei de baschet a URSS, nu le-au lăsat nicio șansă rivalilor lor, iar handbalistele Aldona Nenenene și Sigita Strechen au câștigat pe bună dreptate medaliile de aur ca parte a echipei naționale a URSS.
9 / 18
Înotătorii Lina Kaciușite și Robertas Julpa, care au reușit să obțină mai multe medalii de la Moscova, precum și atletul Remigijus Valiulis, care a câștigat în echipa de ștafetă, au devenit adevărați eroi în patria lor.
10 / 18
Reprezentanții RSS Kazahe au obținut 6 medalii de aur în palmaresul echipei naționale. Luptătorii Jaksîlîk Ușkempirov și Șamil Serikov, halterofilul Viktor Mazin și alergătorul Vladimir Muraviov, jucătorul de baschet Nadejda Olkhova și jucătorul de waterpolo Sergei Kotenko și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea învingătorilor Jocurilor Olimpice.
11 / 18
Reprezentanții Letoniei, aruncătorul de suliță Javelin Dainis Kula și iahtul Alexander Muzychenko, în disciplinele lor nu au permis niciunul dintre rivali râvnitul aur, iar Uliana Semenova și Pavel Selivanov au ajutat echipei de baschet feminin și echipei de volei masculin să ajungă în vârful podiumului.
12 / 18
Sportivii de la RSS Kîrgîză au câștigat 4 medalii de aur. Konnik Alexander Blinov, împreună cu coechipierii săi au câștigat triatlonul, halterofilul Kanubek Osmonaliev a devenit cel mai bun în categoria de greutate muscă, Tatiana Kolpakova a excelat la săritura în lungime, iar Alexandr Melentiev a țintit cel mai bine la trageri cu pistolul.
13 / 18
Pe lângă Ketevan Losaberidze, care a câștigat la tir cu arcul, au fost medaliați cu aur și alți reprezentanți ai RSS Georgiei - este vorba de luptătorul greco-roman Vahtang Blaghidze și judokanul Șota Habareli.
14 / 18
Călărețul uzbec Iuri Kovșov a câștigat premiul mare la Jocurilor Olimpice din 1980, iar Erkin Șagaev și Larisa Pavlova au ajutat echipele naționale ale URSS ale echipelor naționale de polo și volei să câștige turnee în echipă.
15 / 18
Celebrul gimnast armean Eduard Azarian a câștigat medalia de aur la Olimpiada de la Moscova, iar halterofilul Iuri Vardanian a devenit cel mai puternic la categoria semigrea.
16 / 18
RSS Tadjikă a obținut două medalii de aur și ambele au fost obținute de Anatoli Starostin, care a excelat în două programe de pentatlon modern.
17 / 18
Sportivul estonian, Jaak Uudmae, a câștigat medalia de aur în sectorul cu trei salturi, iar înotătorul Ivar Stukolkin a câștigat ștafeta cu coechipierii săi.
18 / 18
Evoluarea echipei sovietice la jocurile de acasă nu i-a lăsat indiferenți pe nimeni dintre cei pasionați de sport, fiecare dintre republici și-a adus propria contribuție de neprețuit la victoria generală. Patruzeci de ani mai târziu, ne amintim de eroii noștri și suntem mândri de rezultatele lor.