CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. În finalul protestul de duminică al participanților la conflictul armat de pe Nistru din 1992 a fost adoptată o rezoluție cu trei revendicări:
1. demisia imediată a guvernului condus de Ion Chicu și instalarea altuia, neafiliat politic;
2. demisia imediată a președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi;
3. demisia imediată a președintelui Igor Dodon.
Iar pentru revendicările de ordin social, acțiuni care ar îmbunătăți condițiile de viață ale combatanților nu a mai existat loc în rezoluție sau poate s-a uitat complet de ele.
Protestatarii au declarat încă o dată că nu intenționează „să se predea”, iar dacă ceea ce au cerut la mitingul de duminică nu va fi îndeplinit, ei promit să declanșeze proteste în lanț - nu numai la Chișinău, dar și în alte localități ale țării. Cu toate acestea, încă nu au decis data și ora acestor „turnee”.
Totodată, combatanții au anunțat că intenționează să organizeze un pichet în fața clădirii Parlamentului în ziua în care legislativul va examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, depusă de deputații din formațiunile conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu.
Dacă inițial la protestele lor au răsunat în principal revendicări sociale în sprijinul drepturilor veteranilor, la protestul de duminică au fost auzite tot mai multe și mai multe lozinci politice - de exemplu, cererea de demisie a președintelui și, cel mai curios, despre „unire”, însă unii participanți la proteste având în vedere unirea forțelor veteranilor, iar alții – unirea cu România.
Protest în pofida pandemiei
Nu toți participanții la protest au purtat măști de protecție.
Reamintim că, din cauza pandemiei cu COVID-19, în Republica Moldova este în vigoare starea de urgență în sănătatea publică și o serie de restricții în acest sens. De exemplu, numărul participanților la evenimentele de masă nu trebuie să depășească 50 de persoane.
La protestul de duminică, în fața clădirii Parlamentului s-au adunat câteva sute de protestatari. Aceasta, deși în cererea depusă la Primărie, numărul aproximativ de protestatari menționat a fost de 45 de persoane.
Între altele, protestatarii i-au criticat și pe reprezentanții legii implicați în asigurarea ordinii publice.
În ajun, Ministerul de Interne și-a exprimat dorința ca protestele să decurgă pașnic.
MAI i-a îndemnat pe protestatari să nu blocheze drumurile, să nu împiedice circulația altor cetățeni și să nu comită acțiuni agresive față de oamenii legii care asigură ordine publică.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Mariana Grama, a menționat, la un briefing de sâmbătă, că Poliția va asigura pașnica desfășurare a acestui protest, cu asigurarea ordinii publice, așa cum prevede legea. Totodată, în cazul încălcării ordinii publice de către participanți, Internele anunțau că-și rezervă dreptul de a sista întrunirea sau, în cazul nereușitei sistării, să disperseze forțat întrunirea.
Secretarul de stat din MAI le-a recomandat organizatorilor protestelor să nu admită repetarea situației de la protestul din 16 iulie.
Atunci, 10 polițiști și patru carabinieri, care asigurau ordinea publică și încercau să deblocheze traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, au avut nevoie de asistență medicală după ciocniri cu protestatarii în apropierea clădirii Parlamentului. Mariana Grama a declarat că mai mulți reprezentanți ai legii s-au ales cu traumatisme cranio-cerebrale, brațe și picioare rupte, contuzii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova