Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Drum al Crucii la Chișinău: Cui i-a cerut Igor Dodon să binecuvânteze Moldova

Președintele Igor Dodon i-a felicitat pe cetățeni cu prilejul sărbătorii Sfântului Serghie de Radonej, cerându-i sfântului să binecuvânteze Republica Moldova. Mitropolia Moldovei a săvârșit un Drum al Crucii și Pocăinței în jurul Chișinăului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 18 iulie aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ruși, care a contribuit la reînvierea monahismul isihast în Rusia secolului al XIV-lea.

Calendar Ortodox: Crâmpeie din viaţa Sfântului Serghie de Radonej

Evenimentul din calendarul bisericesc a fost consemnat și de președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Șeful statului a vorbit și despre evlavia deosebită pe care o are pentru Sfântul Serghie de Radonej.

„Personal, am acordat o atenție deosebită cinstirii acestui sfânt în țara noastră. Amintesc că în anul 2014, la inițiativa mea, din Lavra Sfintei Treimi din Serghiev-Posad, în Moldova a fost adusă icoana și moaștele Preacuviosului, iar în anul 2015, la Bălți, a fost înălțat un monument în cinstea Preacuviosului Serghie”, a scris Igor Dodon.

„Îi felicit pe toți credincioșii ortodocși cu ocazia acestei sărbători, precum și pe cei care poartă prenumele Sergiu. Preacuviosul Serghie de la Radonej să ne binecuvânteze Moldova!”, a adăugat președintele Dodon.

Precizăm că, potrivit datelor oficiale, peste 100 de mii de cetățeni moldoveni se numesc Sergiu sau Serghei.

Calendar Ortodox: Sfântului Serghie de Radonej - istorie și semnificație - Video

Șeful statului a menționat că sfântul a înființat Lavra „Sfânta Treime”, cunoscută și sub denumirea de Lavra Sfântului Serghie de Radonej - cea mai importantă mănăstire din Rusia și care este inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Menționăm că în zilele de 17 și 18 iulie, în jurul Chișinăului a fost săvârşit tradiţionalul Drum al Crucii şi al Pocăinţei (ediția a 17-a).

Mitropolia Moldovei a precizat că a organizat evenimentul cu prilejul serbării Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Sfântului Mucenic Împărat Nicolae cu întreaga sa familie (4/17 iulie), Cuviosului Atanasie Athonitul, aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej (5/18 iulie). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova