Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unde se pot adăposti mamele cu copii în situații de risc

Centrele maternale sunt o alternativă bună pentru mamele singure, mamele minore, mamele care provin din familii social-vulnerabile, mamele fără un loc de trai, neacceptate de familie sau parteneri, victime ale abuzului ș.a. Iată ce servicii oferă acestea.
Sputnik
Unde se pot adăposti mamele cu copii în situații de risc

Mamele aflate în situații de dificultate trebuie să cunoască că există o soluție, chiar și în condițiile în care nu pot să-și întrețină copilul. Acestea pot apela de sine stătător la un centru maternal sau pot solicita ajutorul asistentului social din comunitate, care le va direcționa către un asemenea centru.

De exemplu, Centrul Maternal "În brațele mamei" este destinat cuplurilor mama–copil, inclusiv sunt vizate gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină, care se află în situații dificile și riscă separarea copilului de familie.

"Mamele pot sta cu copilul la noi până la un an de zile, timp în care încercăm să o ajutăm să-și rezolve problemele și să o reintegrăm în societate. Mamele învață cum să îngrijească de copilași ș.a. După găsirea unei soluţii şi ieşirea din Centrul Maternal, familiile sunt monitorizate şi asistate în comunitate de către Centrul de Consultanţă", a declarat pentru Sputnik coordonatoarea de program al Centrului Maternal, Mihaela Belei.

Mărturiile mamei care și-a abandonat copilul în scara unui bloc de locuit
Potrivit ei, pe parcursul perioadei în care mămica se află la Centrul Maternal, aceasta beneficiază de întreținere și cazare, consiliere juridică, asistență psihologică, educație parentală, informare despre serviciile sociale prevăzute de legislație, ajutor în perfectarea actelor, încadrarea în câmpul muncii etc.

În anul 2020, Centrul Maternal "În brațele mamei" a împlinit 9 ani de la fondare. În acest timp, peste 100 de mămici au primit asistență în cadrul proiectului, care are drept scop de a asigura dreptul fiecărui copil de a crește în familie.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, doar în anul trecut 51 de copii au fost abandonați în stradă de către părinți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova