Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Acest aliment contribuie la uzarea arterelor și la apariția bolilor de inimă

O bacterie care se formează în intestine în urma consumării acestui aliment afectează arterele și crește riscul dezvoltării de boli de inimă odată cu înaintarea în vârstă, arată un studiu publicat de American Heart Association.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik, Doina Crainic. Un studiu publicat în iunie în revista asociaţiei American Heart Association vorbeşte despre riscul consumului de carne roșie. Atunci când ajunge în intestin, declanșează un proces care poate fi dăunător pentru artere și care crește riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, potrivit Sputnik France.

Coronavirus: Estimări sumbre - numărul morților în Franța ar putea ajunge până la 500.000

Cercetătorii de la Universitatea din Boulder, Colorado, au observat că bacteriile active în intestin în urma consumului de carne roșie sau de omletă metabolizează aminoacizii L-carnitină și colină, ceea ce creează un produs secundar metabolic numit trimetilamină. Ficatul transformă această substanță în trimetilamină-N-oxid (TMAO), care este apoi transportată în sânge.

Analizând datele cu privire la sângele și funcția arterială a 101 persoane în vârstă și a 22 de adulți tineri, oamenii de știință au descoperit că nivelurile de TMAO cresc dramatic odată cu vârsta. Persoanele cu niveluri ridicate de TMAO au o funcție semnificativ mai slabă a sângelui și au prezentat mai multe semne de stres oxidativ sau daune ale ţesuturilor în mucoasa vaselor de sânge.

„Studiul nostru arată pentru prima dată că acest compus nu numai că afectează în mod direct funcția arterelor, dar slăbeşte şi sistemul cardiovascular”, a declarat Vienna Brunt, autoarea studiului.

Experimentele pe șoareci a căror dietă s-a bazat pe alimente bogate în TMAO au confirmat această ipoteză. „Doar punerea acestora în alimentație i-a făcut să arate mai bătrâni”, a spus Brunt, care a explicat că șoarecii în vârstă de 12 luni (echivalentul a 35 de ani la oameni) au ajuns să arate mai mult ca de 27 de luni (80 de ani la oameni) în câteva luni.

În schimb, șoarecii care au ingerat un compus numit dimetilbutanol, care se găseşte în uleiul de măsline, oțet și vin roșu, au manifestat o remediere a disfuncției lor vasculare. Cercetătorii consideră că acest compus împiedică producerea de TMAO.

„Cu cât mâncaţi mai multă carne roșie, cu atât mai mult hrăniţi bacteriile care produc TMAO”, a avertizat Brunt.

Pentru Doug Seals, un alt autor al studiului, aceasta este o descoperire importantă care ne ajută să înțelegem de ce arterele se erodează odată cu vârsta, chiar și la oamenii sănătoși. „Îmbătrânirea este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, în principal din cauza stresului oxidativ din arterele noastre”, a spus cercetătorul.

Echipa încearcă acum să descopere compuși care ar putea bloca producerea de TMAO, prevenind astfel declinul cardiovascular legat de vârstă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova