Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un deputat socialist spune cu ce se va încheia angajarea răspunderii Guvernului

Președintele Comisiei parlamentare juridice, deputatul Vasile Bolea, spune că din momentul în care a fost demarată procedura de angajare a răspunderii Guvernului ea trebuie să se încheie fie cu intrarea în vigoare a legilor, fie cu demiterea Guvernului.
Sputnik
Un deputat socialist spune cu ce se va încheia angajarea răspunderii Guvernului

Vasile Bolea spune că prin angajarea răspunderii pentru câteva proiecte sociale, Guvernul vrea să înțeleagă dacă are sau nu susținere politică în Parlament. Bolea declară că din momentul în care a fost demarată angajarea răspunderii Guvernului, în contextul lipsei cvorumului în Parlament, această procedură nu poate dura până la infinit.

„Odată demarată procedura de asumarea a răspunderii, trebuie să se încheie cu ceva: sau cu intrarea în vigoare a legilor, sau cu demiterea Guvernului. O a treia cale nu există”, a precizat Vasile Bolea.

Ce riscuri își vor asuma partidele din opoziție în cazul în care vor demite Guvernul Chicu

El nu exclude că procedura de angajare a răspunderii ar putea să ia timp, până când în Parlament va exista cvorum, în contextul în care o hotărâre a Curții Constituționale spune că la ședința unde se discută angajarea de răspundere trebuie să fie prezenți cel puțin 51 de deputați, iar în cazul lipsei de cvorum angajarea Guvernului este nulă.

Decizia Executivului de angajare a răspunderii asupra unor proiecte sociale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar premierul Ion Chicu a declarat că se va prezenta la tribuna Parlamentului cu cele 4 proiecte, după ce ședința Parlamentului a fost amânată din lipsă de cvorum. Deputații din fracțiunile de opoziție au declarat că vor participa la ședința Parlamentului doar în cazul în care Guvernul își va retrage asumarea de răspundere, pentru că Moldova este o țară parlamentară, iar Legislativul nu poate fi înlăturat de la procesele decizionale.

Potrivit Constituției, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege a fost susținută cu votul majorităţii deputaţilor. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat, iar programul sau declaraţia de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova