Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce le pregătește statul judecătoriilor din cauza cărora Moldova pierde dosare la CEDO

Avocatul Ion Dron consideră că este inadmisibil ca unii judecători, care figurează în dosare pierdute la CEDO, să beneficieze la plecarea din sistem de indemnizații de sute de mii de lei. Dron spune că Parlamentul trebuie să modifice urgent legislația.
Sputnik
Ce le pregătește statul judecătoriilor din cauza cărora Moldova pierde dosare la CEDO

Recent, Moldova a mai pierdut trei dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar statul nostru a fost obligat să achite reclamanților peste 120 de mii de euro.

Dodon: „Justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoanele care ucid”

În luna aprilie a anului curent mai mulți judecători, în special președinți de instanță, au semnat cereri de plecare din sistem. Conform legislației, aceștia au beneficiat de indemnizații care ajung până la jumătate de milion de lei. Presa de investițație a scris că unii magistrați figurează în dosarele pierdute de Moldova la CEDO.

Parlamentul urmează să examineze în timpul apropiat un proiect de lege care prevede că vârsta de pensionare a judecătorilor ar putea fi majorată gradual, pentru ca magistrații să se pensioneze în aceleași condiții ca restul cetățenilor. Inițiativa legislativă mai prevede că judecătorii riscă să fie lipsiți de indemnizații de câteva sute de mii de lei, pe care le primesc în prezent când demisionează din sistem. Guvernul a avizat pozitiv acest proiect de lege.

Avocatul Ion Dron consideră că este inadmisibil ca unii judecători, care figurează în dosare pierdute la CEDO, să beneficieze la plecarea din sistem de indemnizații de sute de mii de lei. Dron spune că acest mecanism trebuie revăzut de urgență, inclusiv modul în care este evaluată activitatea judecătorilor la finalul carierei.

Nagacevschi, revoltat de sentința în cazul luptătorilor K1: „Avem o justiție bolnavă”

„Este necesar de intervenit urgent, înțeleg că există o inițiativă. Consider că persoanele cărora le-au fost aplicate măsuri disciplinare în legătură cu condamnarea la CEDO, în urma cărora statul a fost prejudiciat, nu ar trebui să nu beneficieze de aceste indemnizații la plecarea din sistem. Mă întreb de ce nu, în condițiile în care un judecător figurează într-un dosar în care Moldova a plătit. Noi nu îl condamnăm pe acest judecător pentru hotărârea emisă, dar din punct de vedere material el nu beneficiază de această indemnizație. Putem plafona prin lege indemnizațiile la plecare care să constituie nu mai mult de 15 sau 20 de salarii medii pe economie, dar să nu ajungem la aceste cifre care sfidează opinia publică”, a precizat avocatul Ion Dron pentru Sputnik Moldova.

Potrivit legii, pensia medie lunară a judecătorilor ajunge la 20 de mii de lei și este de zece ori mai mare decât pensia medie în sistemul public. Totodată, legea prevede dreptul magistratului demisionat sau pensionat la plata unei indemnizații unice de concediere egale cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Sumele se ridică de obicei la câteva sute de mii de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova