Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Doar 280 de tineri profesori se angajează anual în școli: Iată ce decizie a luat Guvernul

Stundenții care învață la pedagogie în bază de contract vor putea beneficia de indemnizații din partea statului, dacă se vor angaja în instituțiile în care sunt repartizați de Ministerul Educației. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iun. - Sputnik. Ministrul Educației Igor Șarov a anunțat că în 2019 numărul studenților care au absolvit universitățile cu profil pedagogic a constituit 1 228, dintre care 879 au fost finanțați de stat, iar restul - în bază de contract.

Educație parentală la distanță: Ministerul Educației anunță lansarea programului
Șarov a precizat că anual doar 280 de tineri care au învățat cu finanțare de la buget se angajează fiind repartizați de Ministerul Educației. Dintre aceștia doar 33% merg să muncească în sate. Acest lucru însă nu se întâmplă în cazul studenților care au plătit taxe. 

„În ultimii doi ani, ținând cont de proiectele de susținere a tinerilor specialiști prin majorarea indemnizației la 120 de mii și, respectiv, 96 de mii de lei, absolvenții care și-au făcut studiile în bază de contract solicită încadrearea în instituțiile de învățământ prin repartizarea lor de către Ministerul Educației. Astfel, în următorii doi ani, preconizăm o creștere a numărului de angajări cu circa 100 de absolvenți ce au studii în bază de contract și care vor solicita încadrare în câmpul munci prin repartizare de către Minister, cu dreptul de a beneficia de indemnizații și compensații pentru achiatrea chiriilor și a consumului de energie electrică”, a declarat ministrul Educației Igor Șarov. 

Oficialul a precizat că, datorită idemnizațiilor oferite de către stat, în acest an numărul studenților care au decis să se angajeze în funcție de repartizarea Ministerului Educației a crescut cu 60 de specialiști. 

Inițiativa va fi aplicată începând cu acest an. Pentru proiectul respectiv, autoritățile urmează să aloce suplimentar 400 de mii de lei în acest an, 800 de mii de lei în 2021 și aproximativ 120 de mii de lei în anul 2022. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova