Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională a admis parțial sesizările deputaților privind starea de urgență

Curtea Constituțională a declarat constituționale modificările la Legea privind starea de urgență și neconstituțional un articol din Codul Contravențional. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Curtea Constituțională a declarat constituționale modificările la Legea privind starea de urgență și neconstituțional un articol din Codul Contravențional. 

Curtea de Apel s-a pronunțat în privința mandatului de arestare pe numele lui Plahotniuc

„Se recunosc constituționale prevederile articolului  20 și textul „altor acțiuni necesare”, în măsura în care autoritățile responsabile îndeplinesc doar acțiuni necesare realizării scopului care au stat la baza declarării stării de urgență, nu depășesc limitele Executivului și Parlamentul poate exercita un control”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

La fel, judecătorii Curții Contituționale au declarat neconstituțional articolul 225, alineat  3, din Codul Administrativ. Acesta se referă la controlul proporțional pe care îl pot realiza judecătorii.

Sesizările au fost depuse de deputatul din partea Platformei DA, Chiril Moțpan și de un grup de deputați de la grupul PRO Moldova. Printre aceștia se numără și Sergiu Sârbu. 

PSRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională: Iată ce solicită

„Câteva decizii ale Comisiei Situații Excepționale au introdus câteva măsuri de susținere a populației: indemnizații de concediere, niște facilități de ordin fiscal. Peste o săptămână sau două, Comisia a înțeles că puțin a depășit atribuțiile, pentru că au adoptat niște măsuri de politică bugetar-fiscală într-o decizie a CSE. Niște măsuri, care apriori au fost ale Parlamentului. Acum 2 săptămâni, Parlamentul a aprobat unele măsuri care repetă acele decizii. Parlamentul este funcțional”, a declarat Sergiu Sîrbu. 

„La momentul expirării acestui termen cade și competențele Comisiei Situații Excepționale”, a declarat Chiril Moțpan. 

Starea de urgență a fost instituită în data de 17 martie pe un termen de 60 de zile.

În data de 30 iunie Curtea Constituțională va examina contituționalitatea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova