Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Coincidență rară: Pe 21 iunie se produc solstițiul de vară și o eclipsă de Soare

Duminică, 21 iunie, va fi cea mai lungă zi a anului 2020 în emisfera nordică - se va produce solstiţiul de vară, care marchează începutul verii astronomice. Tot pe 21 iunie se va produce și o eclipsă de Soare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Solstițiul de vară se va produce în 2020 duminică, pe 21 iunie, la ora noastră 00:44. Tot pe 21 iunie se va produce și o eclipsă de Soare, faza parțială a căreia va fi văzută și din Republica Moldova și România.

Coridorul eclipselor din 2020: Astăzi avem o eclipsă de Lună, apoi urmează una de Soare

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, care oferă aceste date, precizează că eclipsa de Soare din 21 iunie va începe în jurul orei 8:10, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9.00.

De pe teritoriul nostru, durata medie a evenimentului astronomic va fi de 45 de minute. Procentajul de acoperire a Soarelui de către Lună va fi situat între 4,6% și 0,5%, astfel că observarea eclipsei va fi destul de dificilă.

Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul României și mai scăzută în nord-vest.

Eclipsa de soare din 21 iunie va fi una inelară și va mai fi vizibilă din Africa, Asia, China, Oceanul Atlantic și unele regiuni ale Federației Ruse.

Eclipsa inelară este atunci când Soarele și Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, astfel încât diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui – din Soare se văd doar marginile.

A doua eclipsă de Soare din 2020, una totală, se va produce către sfârșitul anului, la 14 decembrie, și va fi vizibilă doar din America de Sud – Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, Argentina și Chile.

Anul 2020 ne-a adus un „coridor din 6 eclipse” – două de Soare, una inelară și alta totală, și 4 de Lună, toate prin penumbră.

Solstiţiul de vară - începutul verii astronomice

La noi începe vara astronomică, iar în emisfera sudică începe iarna.

„Solstiţiu” provine din limba latină: „Solis statio” – oprirea Soarelui. În ziua solstițiului de vară, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim.

Începând cu data de 22 iunie, durata zilei se va reduce în emisfera nordică, iar nopţile se vor lungi progresiv.

În jurul datei de 21 iunie sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, iar în jurul datei de 21 decembrie sau 22 decembrie are loc solstițiul de iarnă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova