Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Surprinzător: De ce unii moldoveni consumă frunze de ridichi roșii

Puțini cunosc că frunzele de ridichi roșii pot fi consumate în stare crudă, în salate, dar și fierte, în supe și ciorbe. La fel ca rădăcinile, frunzele de ridichi de lună reglează retenția de apă în organism, ajută la eliminarea toxinelor și a grăsimilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Spre surprinderea unora, frunzele ridichilor roșii sunt bune pentru consum. Mai mult, chiar asigură o serie de beneficii organismului, pentru că au un conținut de vitamine și minerale mai înalt chiar decât al rădăcinilor. Atenționarea ar fi să ne asigurăm că ridichile au fost cultivate ecologic.

Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Pentru unii moldoveni, consumul de frunze de ridichi nu este o noutate. Ei spun că familiile lor obișnuiesc să folosească frunzele fragede și crude de ridichi în salate, dar și să le adauge în supe, ciorbe și borșuri, de rând cu frunzele de măcriș, ștevie sau sfeclă roșie.

În bucătăria franceză există o supă-cremă din frunze de ridichi de lună. Rețeta include un mănunchi zdravăn de frunze de ridichi, câțiva cartofi și o ceapă. Se prepară simplu: cartofii și ceapa, tăiate bucăți, se fierb pe jumătate, după care se adaugă frunzele ridichilor de lună. Când ingredientele sunt fierte complet, se pasează cu blenderul, apoi se adaugă sare și alte condimente după gust. Această supă poate fi dreasă cu smântână și servită cu crutoane. 

Surprinzător: De ce unii moldoveni consumă frunze de ridichi roșii

Frunzelor de ridichi roșii le este atribuit, la fel ca și rădăcinilor, un conținut important de vitamine A, B1, B2 şi C și săruri minerale precum K, Mg, Ca, P. Au un efect detoxifiant, mai ales dacă sunt consumate în cure de 3-4 săptămâni.

Pătrunjelul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Frunzele de ridichi ar ajuta la prevenirea și combaterea tulburărilor de ritm cardiac, potrivit unor articole de pe site-uri consacrate nutriției.

Despre consumul de ridichi de lună se spune că are efecte benefice în detoxifierea ficatului şi combaterea hepatitei, îmbunătăţeşte digestia, sporește pofta de mâncare, combate balonările, reface flora intestinală, scad riscul bolilor cardiovasculare și previn  hipertensiunea arterială. Ridichile roșii au doar 16-20 kcal/100 grame.

Cei care practică terapia naturistă susțin că frunzele și rădăcinile de ridichi de lună combat celulita şi ajută la dezumflarea picioarelor. Acest efect se datorează potasiului din ridichi, care reglează nivelul de sodiu din organism și, respectiv, retenţia de apă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova