Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Recolta de grâu din acest an va asigura sau nu necesarul Moldovei? Răspunsul autorităților

Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au inspectat suprafețele agricole din țară afectate de seceta din această primăvară și înghețurile târzii. La ce concluzii au ajuns experții Ministerului?
Sputnik
Recolta de grâu din acest an va asigura sau nu necesarul Moldovei? Răspunsul autorităților

Aproximativ 215 mii de hectare cu grâu, orz și rapiță din totalul de 415 mii de hectare, cât au fost însămânțate în toamna anului trecut, au fost afectate de seceta și înghețurile din această primăvară. Potrivit ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cele mai mari pierderi sunt înregistrate în sudul țării, unde pe alocuri aceste culturi au fost compromise în proporție de 80-90%.

„Noi avem însămânțate aproximativ 415 mii de hectare cu culturi de toamnă. Grâul de toamnă a fost semănat pe o suprafață de 317 mii de hectare. Seceta din iarnă și din primăvară a afectat culturile de toamnă din toată țara. Dacă în nord vorbim de un grad de afectare de 25%, atunci în sud avem afectate chiar și până la 80-90% din suprafețe”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Cert este că în cazul a 19 mii de hectare însămânțate cu grâu, orz și rapiță nu s-a mai putut face nimic. Așa că fermierii au fost nevoiți să le reînsămânțeze.

Agricultor din raionul Orhei: Chiar de plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat

„Avem 19 mii de hectare cu culturi de grupa întâi care au fost reînsămânțate cu porumb și floarea soarelui. Anume aceste 19 mii de hectare le considerăm compromise complet. Din aceste 19 mii de hectare, în cazul a 10 mii de hectare vorbim de grâu”, spune Ion Perju.

Deoarece ploile din ultimele săptămâni au redresat pe alocuri situația, autoritățile estimează pentru acest an o recoltă de grâu de 600 mii de tone.

„Dacă anul trecut, am avut o recoltă de un milion 100 de mii tone de grâu de toamnă, anul acesta, până la ploi ne orientam la o roadă globală de 350-400 de mii de tone de grâu. Acum ne gândim la o roagă de 600 de mii de tone sau chiar poate mai mult”, conchide ministrul Agriculturii.

Stabilitatea bugetară și situația din agricultură: Ce spune conducerea țării

Cert este că pentru asigurarea necesarului intern sunt necesare 350 de mii de tone de grâu. Respectiv, nu trebuie să ne facem griji în ceea ce privește o eventuală creștere a prețurilor la produsele din panificație, spune ministrul.

„Pentru asigurarea securității alimentare avem nevoie de aproximativ 350 de mii de tone de grâu, inclusiv vreo 90 de mii de tone necesare pentru semințe. Dacă vom strânge 600 de mii de tone, așa cum prognozăm, securitatea alimentară a țării va fi asigurată. Da, va rămâne mai puțin grâu pentru export, dar pentru necesarul intern noi vom avea grâu suficient. Ceea ce înseamnă că nici prețurile la făină și produsele de panificație nu vor fi afectate”, subliniază ministrul Agriculturii.

Ion Perju spune că MADRM a elaborat un Plan de acțiuni cu propuneri concrete de atenuare a consecințelor calamităților naturale și susținere a agenților economici din sector.