Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de pregătite sunt autoritățile pentru a face față unor eventuale inundații

Despre situația hidrologică actuală, dar și pregătirea autorităților pentru a face față unor eventuale inundații s-a discutat la ședința Cabinetului de Miniștri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. În acest moment nu există niciun motiv de îngrijorare privind pericolul inundațiilor, dar autoritățile sunt pregătite pentru situații critice. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Potrivit lui, situația este mai problematică pe râul Prut, în special la lacul de acumulare Costești-Stânca, acolo unde are loc o deversare de până la 550 de metri cubi pe secundă. Norma fiind de 100-120 de metri cubi pe secundă. Chiar și așa, în acest moment nu există niciun pericol.

„Când deversarea depășește 800 de metri cubi pe secundă, atunci situația este critică. Avem o cooperare bună cu colegii din România și Ucraina. Am analizat riscurile, inclusiv cu specialiștii în domeniul hidrometeo. O creștere a nivelului apei este așteptată în următoarele două zile, iar apoi totul va reveni la normal”, a spus Pavel Voicu.

El a subliniat că în situații de criză Ministerul de Interne este gata să intervină, iar dacă situația este și mai gravă, atunci vor fi implicați militarii.

Pentru cât timp ne salvează ploile din ultimele zile: Ce spun experții

Totodată, prim-ministrul Ion Chicu a dat indicații Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să verifice starea barajelor pentru a preveni pagubele grave din cauza inundațiilor, ținând cont de exemplele altor ani.

Amintim că ieri a fost emisă avertizarea hidrologică, ieșirea apei în lunca râului Prut. Avertizarea a fost făcută în legătură cu precipitațiile puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina).

Astfel, Centrul Hidrologic anunță creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul satul Criva – orașul Costeşti-Stânca, cu 2,0 – 3,0 metri faţă de nivelul din 13 iunie. Izolat, ieșirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ.

Iar în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești–Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca, Centrul Hidrologic avertizează asupra creşterii nivelului apei pe sectorul: orașul Costeşti-Stânca – orașul Cantemir, cu 2,5 – 3,5 metri, orașul Cantemir – satul Brânza, cu 1,0 – 2,0 metri faţă de nivelul din 16 iunie. Izolat, ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

Ploi puternice, grindină și vijelie: Meteorologii au emis Cod Galben - detalii

La fel, astăzi a fost emisă o nouă avertizare meteorologică, cod galben de instabilitate atmosferică. Astfel, se prevăd ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină și vijelie.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, șeful Direcției de Prognoze Meteorologice a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a comunicat că cel puțin până în data de 22 iunie vremea instabilă se va menține pe întreg teritoriul țării. Roșca mai spune că luna iunie se caracterizează prin instabilitate atmosferică, astfel că ploi torențiale cu intensificări de vânt ar putea să cadă chiar și până la sfârșitul lunii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova