Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Măsuri de carantină într-un sat din Ștefan Vodă, însă nu din cauza COVID-19 - detalii

Un caz de rabie a fost înregistrat la un câine din satul Răscăeții Vechi, raionul Ștefan Vodă. Potrivit reprezenetnaţilor ANSA, în localitate au fost instituite măsuri de carantină pentru o perioadă de două luni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 iun. - Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, un caz pozitiv de rabie a fost depistat la un câine în localitatea Răscăeții Vechi din raionul Ștefan Vodă. Cadavrul animalului a fost ars și înhumat.

Cum va „scăpa” Republica Moldova de rabie: Guvernul are o soluție

În sat au fost instituite măsuri de carantină pentru o perioadă de două luni, timp în care urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală. La fel, a fost demarat procesul de vaccinarea de urgență a câinilor și pisicilor, dar și a animalelor domestice cum ar fi: oile, caprele, porcii, vacile și caii. 

Rabia sau turbarea afectează creierul şi sistemul nervos central. Virusul se transmite de la animalele infectate prin salivă sau muşcătură, iar infecţia este mortală. 

În vara anului 2019, un băiat de 11 ani din Stăuceni a murit din cauza rabiei. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, din cauza rabiei, anual în lume mor aproape 60 de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova