Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pretențiile statului față de concesionarul Aeroportului: Ce nu a executat Avia Invest

Agenția Proprietății Publice susține că Avia Invest - compania care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău - nu-și îndeplinește obligațiile contractuale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Agenția Proprietății Publice a trimis un comunicat de presă prin care anunță că îndeamnă concesionarul Avia Invest să-și execute obligațiile contractuale.

Avia Invest atacă Guvernul la Curtea de Arbitraj de la Stockholm: Cere despăgubiri uriașe

Instituția precizează că acum câteva zile s-a desfășurat ședința Comisiei care monitorizează executarea prevederilor contractului de concesiune a activelor Aeroportului Internațional Chișinău. 

Comisia a constatat că Avia Invest „nu execută obligativitatea de edificare a obiectivelor concesionale stabilite în Programul investițional, atât pentru prima etapă investițională, cât și pentru etapa a doua. APP susține că până acum au fost acumulate restanțe la capitolul investiții de aproximativ 66 de milioane de euro.  
Potrivit comisiei, concesionarul nu cooperează cu autoritățile, în special cu Agenția de Supraveghere Tehnică, și nu prezintă actele solicitate pentru verificarea volumul lucrărilor efectuate.

„La insistența Comisiei, Avia Invest SRL a promis accesul Agenției de Supraveghere Tehnică după data de 15 iunie 2020, potrivit Directivei Autorității Aeronautice Civile”, se menționează în comunicatul Agenției Proprietăți Publice. 

APP afirmă că Avia Invest nu este de acord să transfere jumătate din valoarea taxei percepute de la pasageri.

„Avia Invest SRL și-a exprimat dezacordul cu modificările legislative privind achitarea în bugetul de stat a taxei aeroportuare în mărime de 50% din tariful de 9 EUR per pasager la plecare, perceput de concesionar. Se insistă la încasarea în continuare a unui venit net de 9 EUR pentru a nu înregistra o diminuare a veniturilor. Comisia i-a acordat timp concesionarului pentru a veni cu calcule financiare relevante”, menționează Agenția. 

Potrivit instituției, Avia Invest a anunțat că nu poate obține actele permisive de la Primăria Chișinău pentru a construiri terminalul nou al Aeroportului. În același timp, compania a specificat că până în acest moment nu a contestat refuzul Primăriei, însă a mai depus o adresare în acest sens.

Comisia de profil a decis să efectueze o verificare la fața locului împreună cu reprezentanții Primăriei, pentru a examina în comun situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova