Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În lupta cu COVID statul ar putea să procure mai multe servicii medicale din mediul privat

Directorul Executiv al Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, consideră în condițiile de criză pandemică statul ar putea spori numărul serviciilor prestate de către instituțiile medico-sanitare private din fondul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Sputnik
În lupta cu COVID statul ar putea să procure mai multe servicii medicale din mediul privat

Directorul Executiv al Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre activitatea instituțiilor medicale din sectorul privat, acolo unde nu s-a înregistrat niciun caz de infecție cu COVID-19. Expertul spune că instituțiile medicale private au suportat cheltuieli enorme pentru a-și proteja personalul, dar și pacienții, pentru că aceste instituții au fost pregătite de pandemie, iar la ora actuală nu există cazuri de infecție cu COVID-19 în instituțiile medico-sanitare private.

Ana Groza susține că statul ar putea susține mediului sanitar privat, iar CNAM să mărească numărul serviciilor și volumul prestat de instituțiile medicale sanitare private.

Medicii ne învață cum este corect să purtăm mască - Video
„Am înaintat mai multe propuneri Guvernului de a spori numărul serviciilor

prestate de către instituțiile medico-sanitare private din fondul CNAM. Propunerea noastră este ca statul, prin CNAM, să mărească numărul serviciilor și volumul prestat de instituțiile medicale private. În așa caz, cetățenii vor beneficia de mai multe servicii prestate de companiile private de medicină, mai calitative și la alte standarde. Statul nu investește în servicii medicale private, el cumpără aceste servicii, iar deseori vedem că instituțiile publice alocă bani pentru reparații, termopane, televizoare, iar la privat avem și tehnologii performante, medici instruiți și salarii mari care sunt impozitate”, a precizat Ana Groza.

În anul 2019, Fondul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină a fost de 8 miliarde de lei și doar de până în 5% din acești bani erau achiziționate servicii de la instituțiile medicale private.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova