Americii i se oferă posibilitatea de a alege între rasism și anarhie

Nu exista nicio îndoială că moartea lui George Floyd și protestele ulterioare care au degenerat în violențe sunt folosite activ pentru a influența viitoarea campanie electorală din Statele Unite.
Sputnik

Se presupunea că lovitura principală urma să-i fie aplicată lui Trump, oponenții căruia îl fac responsabil de rasismul și cruzimea polițiștilor albi care l-au ucis pe încă un afro-american. Însă, pe măsura evoluţiei evenimentelor, devine tot mai clar că realitatea ar putea să-i surprindă din nou pe democrați, scrie analistul RIA Novosti.

Ciocniri și revolte: Proteste ample în SUA - Foto

Liderul american a făcut un întreg spectacol regizat perfect. El a rostit un discurs dur în care a) i-a numit pe protestatari „rebeli”, b) a învinuit autoritățile din mai multe state de incapacitate de a-i proteja pe civili de infractori și c) a promis să mobilizeze toate resursele federale, inclusiv armata, pentru a „pune capăt distrugerilor și incendierilor”.

Totul s-a întâmplat în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, de unde se auzeau sunetele unor explozii ale grenadelor paralizante și a încărcăturilor cu gaze lacrimogene. Era Poliția care îi dispersa pe protestatarii aflați lângă Piața Lafayette, în legătură cu instituirea stării de asediu.

Ulterior, Donald Trump a părăsit reședința și a mers de-a lungul zonei curățate spre Biserica Sf. Ioan, pe care radicalii au incendiat-o cu o zi înainte. Acolo, el a ridicat Biblia și a declarat că ”Statele Unite sunt cea mai măreață țară din lume”, promițând să asigure securitatea statului.

Reacția la „spectacolul” prezidențial a urmat imediat. Liderii democrați din Congres au emis o declarație comună în care au descris acțiunile lui Trump drept „fricoase, ineficiente și periculoase”.

Nu mai puțin duri au fost și liderii mai multor state, care la fel reprezintă Partidul Democrat, în special guvernatorii New York-ului și al Oregonului. Și primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a numit dispersarea „protestatarilor neînarmați” din Piața Lafayette drept rușinoasă, subliniind că poliția federală (și nu locală - ceea ce este foarte important!) A început să facă ordine în preajma Casei Albe cu 25 de minute înainte de instituirea stării de asediu. Apoi, primarul a adăugat cu emoție: ”Locuitori din Washington, mergeți acasă. Fiți în siguranță”.

Kremlinul, despre “implicarea Rusiei în violențele din SUA”

Potrivit modului rusesc de a judeca lucrurile, totul pare foarte ciudat. Pe de o parte, este evident că măsurile luate de autoritățile locale și regionale nu sunt adesea suficiente pentru a opri ”bacanala”. Mass-media dispune de suficiente dovezi că poliția urmărea pur și simplu cum erau devastate clădirile orașului și jefuite magazinele. Pe de altă parte, președintele amenință din ce în ce mai mult și vine cu promisiuni dar, în esență, nu face nimic pentru a stabiliza situația.

Răspunsul se ascunde atât în ​​caracteristicile sistemului de stat american, cât și în rigiditatea actualei confruntări politice din țară.

În SUA au un sistem destul de complicat de separare a puterilor între centrul federal și celelalte state, dar, în general, autoritățile regionale sunt pe deplin responsabile de ceea ce se întâmplă pe teritoriul lor. Acest lucru este valabil și pentru aplicarea legii, de aceea Statele Unite au o structură foarte complicată de agenții de aplicare a legii.

În plus, trebuie să se țină cont că pentru America nu este nimic deosebit în faptul că aceste revolte au la bază, în primul rând, motive rasiale. Acestea au loc cu regularitate. Una dintre cele mai cunoscute revolte fiind probabil cea din Los Angeles din 1992, dar mulți își amintesc bine tulburările din Ferguson, din 2014.

Forțele federal intervin numai la cererea autorităților de stat dacă consideră că ele nu fac față. Președintele are, de asemenea, dreptul de a aplica forța fără a ține cont de guvernatorul statului, dar în acest caz el este cel care poartă toată responsabilitatea.

Alertă în SUA: Mutare masivă de trupe ale Pentagonului către Washington

Și aici este cel mai interesant lucru: protestele organizate din cauza morții lui George Floyd au avut loc în majoritatea statelor (circa 45 din 50), dar focarele de dezordine, violențe și jafuri se află în special în zone controlate de Partidul Democrat. Acestea sunt regiuni în care Trump nu are nici cea mai mică șansă să câștige.

Cel mai izbitor exemplu este, fără îndoială, New York-ul. Metropola multinațională, tolerantă și foarte liberală, continuă să fie devastată, iar conducerea orașului și a statului continuă să se bâlbâie. Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a declarat că aceste crime sunt inacceptabile, dar că provocatorii „s-au amestecat cu manifestanții”. Aparent, acesta este un motiv suficient pentru a nu face nimic.

Incapacitatea guvernanților democrați de a lua măsuri dure poate fi lesne explicată: ei se bazează pe electorat, o parte semnificativă a acestora va percepe negativ folosirea forței chiar și împotriva hoților. Mai mult decât atât, Partidul Democrat, în lupta împotriva „rasistului alb, șovinul și misoginul” de Trump, a consolidat această tendința liberală a unei atitudini îngăduitoare față de infractori și criminali care aparțin „minorităților discriminate”.

Fiecare dintre părțile aflate în această confruntarea politico-cetățenească din America are miza sa.

Democrații speră că tulburările vor dispărea treptat de la sine și că vor putea din nou să se concentreze pe agenda luptei împotriva rasismului conservatorilor albi.

Cu toate acestea, președintele speră că statele conduse de guvernatori republicani vor restabili ordinea mult mai rapid, împiedicând răspândirea dezordinilor. Dar cadrele orașelor afectate și incapacitatea politicienilor democrați de a face față situației nu numai că vor spori consolidarea statelor republicane, ci vor putea înclina balanța în favoarea lui Trump și în statele care oscilează.

Vă iubim: Un polițist american a îngenuncheat în fața protestatarilor din California
Cu toate acestea, este semnificativ faptul că nimeni nu încearcă să pună problema necesității soluționării ambelor chestiuni: și a rasismul sistemic, manifestat prin utilizarea excesivă a violenței de către oamenii legii din SUA, cât și a nevoii de a suprima cu fermitate orice fel de dezordini, indiferent de sloganurile nobile în spatele cărora se ascund acestea.

Aparent, pentru America acest lucru rămâne o sarcină imposibilă, la fel cum s-a întâmplat și în deceniile anterioare.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a Redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova