Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Patrimoniul nevăzut: Zeci de obiective care ar putea atrage turiști, nevalorificate

Pe 2 iunie, directorul Agenției Naționale de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, va organiza o prezentare publică online cu tematica "Patrimoniul Cultural al Moldovei - Potențial Nevalorificat".
Sputnik
Patrimoniul nevăzut: Zeci de obiective care ar putea atrage turiști, nevalorificate

În această vară vom avea oportunitatea de a explora Moldova în lung și-n lat, iar pentru le a oferi indicații moldovenilor care planifică astfel să-și petreacă timpul liber, Ion Ștefăniță va face o prezentare publică online despre potențialul economic al patrimoniului cultural-istoric și arhitectural al Moldovei.

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare.

"Am moștenit un patrimoniu divers și foarte bogat, cu încărcătură istorică și arhitecturală, dar nu conștientizăm valoarea identitară, istorică și economică a acestuia. Fiecare obiectiv protejat poate să genereze dezvoltarea unui sat, oraș, în final dezvoltarea țării. De aceea, este important să ne implicăm fiecare: cetățenii, agenții economici și autoritățile", a declarat pentru Sputnik Moldova Ion Ștefăniță.

Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă, cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală. Acestea ar putea trezi atenția și curiozitatea oricărui cetățean sau a turiștilor care ne vizitează țara.

Cât privește satele Moldovei, Ion Ștefăniță spune că gospodăriile vechi pot deveni adevărate bijuterii arhitecturale. Recent, el a inițiat și un proiect cultural privind reabilitarea caselor țărănești din Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Mai mult, Ștefăniță spune că a mai găsit câteva locuințe vechi care l-au determinat să facă chiar un complex muzeal în aceeași localitate. Cea de-a treia etapă a proiectului pe care Ion Ștefăniță și-a propus să o realizeze este o conexiune între cinci sate din această zonă, care ar putea fi incluse într-un circuit turistic. Este vorba despre Molovata Nouă, Molovata Veche, Oxentea, Ustia, Roghi și Holercani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova