Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu este propagandă, ci istorie: În CMC a fost apărat proiectul „Troleibuzul Victoriei”

Consilierii municipali din mai multe fracțiuni au apărat proiectul „Troleibuzului Victoriei”, pe care liberalii doresc să îl interzică. Aleșii PL au fost îndemnați să respecte istoria.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Marți, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Muncipal Chișinău a fost inclusă inițiativa fracțiunii PL despre interzicerea plasării publicității electorale sau care conține „elemente de propagandă sovietică” pe unitățile de transport în comun din Capitală. 

Parada în cinstea Zilei Victoriei va avea loc pe 24 iunie la Moscova: Merge și Igor Dodon

Acest proiect a fost elaborat de PL împotriva acțiunii „Troleibuzul Victoriei”, lansate de agenția de presă și radio Sputnik Moldova cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.  

Consilierul fracțiunii liberalilor Ion Cebanu a și declarat la ședința CMC că proiectul pe care îl prezintă este „o reacție la o inițiativă a unui mijloc de informare în masă”. 

„Primăria municipiului Chișinău nu poate și nu trebuie să fie parte a acestui gen de propagandă în raport cu populația, folosind patrimoniul municipal, mai ales în condițiile în care la nivel mondial Sputnik este cunoscut drept agenție „folosită frecvent de Rusia în campania de influențare a opiniei publice internaționale” - se menționează în nota informativă a proiectului liberalilor. 

Istoria nu poate fi rescrisă

Vicepreședintele fracțiunii Partidului Socialiștilor Alexandr Odințov a menționat că cea de-a 75-a aniversare a Victoriei este marcată nu doar în fostele republici sovietice, ci în toate țările Europei. 

„Pe acel troleibuz despre care vorbiți este scris „75 de ani de la Victoria împotriva fascismului. Vreau să reamintesc că în anul 1944 Regele Mihai a semnat capitularea armatei române și trecerea de partea Armatei Roșii. Prin acest proiect, recunoașteți că sunteți fasciști, stimați liberali în ghilimele. Nu trebuie să divizați societatea... Trebuie pur și simplu să vă fie rușine”, a menționat Odințov. 

Colegul lui de fracțiune Victor Poleakov a precizat la rândul său că acest proiect „nu este propagandă, ci istorie”. „De aceea, vom vota împotriva inițiativei liberalilor”, a spus consilierul fracțiunii PSRM. 

Împotriva proiectului liberalilor s-au pronunțat și comuniștii. Consilierul Nicolai Rusol a atras atenția că inițiativa PL este îndreptată spre divizarea societății.

„Pentru mine ca nepot - bunicul meu Serghei Rusol a eliberat Europa, la fel ca cel de-al doilea bunic de-al meu Stepan Eroțkii, care a ajuns până la Berlin - acest proiect și domnii care îl susțin îmi provoacă durere. PCRM este împotriva unor asemenea proiecte. 75 de ani de la Marea Victorie noi îi marcăm cu toată Moldova. De aceea inițiativa (de interzicere a publicității) este o rușine”, a declarat Rusol. 

Și membrii fracțiunii „ȘOR” s-au pronunțat împotriva propunerii liberalilor. 

„Pentru mine panglica Sfântului Gheorghe și alte simboluri ale Victoriei - sunt simboluri sfinte, la fel ca și pentru majoritatea locuitorilor Republicii Moldova. De aceea, Partidul „ȘOR” nu va susține acest proiect, pentru că el contravine principiilor și ideilor acelor oameni, care cinstesc și respectă Marea Victorie”, a declarat consilierul Serghei Burgudji. 

Colegul lui Valerii Climenco la fel a apărat acțiunea „Troleibuzul Victoriei” și a remarcat rolul Armatei Roșii în Victoria împotriva fascismului. 

„Istoria nu poate fi rescrisă. Și să minți nu se poate”, a spus Climenco. 

Examinarea inițiativei a fost amânată

Unii consilieri, în special de la PAS și PPDA, au părăsit sala de ședințe. Ce-i drept, peste un timp au revenit, însă doar ca să voteze pentru amânarea examinării proiectului pentru următoarea ședință a CMC. 

Troleibuzul Victoriei

Agenția de presă și radio Sputnik Moldova a lansat proiectul „Troleibuzul Victoriei” cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

Ideea a fost implementată cu sprijinul Comitetului Național Coordonator „Victoria” și al Primăriei Chișinău. 

Locuitorii Capitalei au salutat acțiunea, exprimându-și astfel respectul pentru Ziua Victoriei. 

„Troleibuzul Victoriei” circulă și pe străzile orașului Bălți - cel de-al doilea oraș după numărul populației din Moldova. 

„Troleibuzul Victoriei” va circula prin orașele Chișinău și Bălți până la sfârșitul verii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova