Unii dintre titanii de pe Wall Street, marii investitori miliardari care au făcut avere pe piețele financiare din America, sunt profund îngrijorați de cât de mult a suferit economia SUA din cauza coronavirusului. Miliardarii americani se disting de obicei prin patriotism și un nivel ridicat de optimism, deoarece acesta este un fel de angajament față de poziția lor socială, dar, așa cum am scris deja, acum se află într-o stare destul de deprimantă și se îndoiesc puternic de viitorul economic luminos al țării lor, cel puțin de viitorul apropiat.
Acum însă și bancherii s-au alăturat corului miliardarilor întristați și, pe alocuri, chiar panicații. Aceștia îi sfătuiesc cu seriozitate pe clienții lor să analizeze mai atent riscurile și nu atât cele economice, cât cele monetare. Din anumite motive, în pofida luptei, aparent cu succes, împotriva crizei economice din partea Rezervei Federale și a mașinii de tipărit dolari, băncile americane de renume precum JPMorgan și Goldman Sachs ar dori să le recomande clienților săi să investească în aur, nu în dolari.
Iar ideea nu este că ”metalul galben” ar fi devenit brusc foarte atractiv (caracteristicile sale fizice și valoarea recunoscută universal ca „monedă stabilă” sunt o constantă atemporală), ci pe fundalul unor măsuri fără precedent pentru stimularea economiei globale în contextul epidemie de coronavirus, precum și în condițiile unei turbulențe geopolitice severe, în care întreaga lume urmează să trăiască în anii următori, bancherilor americani consideră aurul mai puțin vulnerabil decât ”bancnotele verzi” cu portretele președinților americani.
Cel mai recent exemplu al unei astfel de atitudini față de toate monedele lumii o găsim într-un studiu realizat de banca JPMorgan Bank, raportat de Bloomberg Business Information Agency: ”Potrivit JPMorgan Chase & Co., măsurile monetare și fiscale fără precedent luate în întreaga lume ar putea duce la o creștere mai slabă pe termen lung și la deprecierea monedei, susținând prețurile aurului".
Analiștii băncii consideră că, în cazul unei devalorizări masive a monedelor mondiale, dolarul va fi ultimul care va avea de suferit și acest lucru este logic, dar totuși le recomandă clienților aurul și nu dolarul drept principal atu, a cărui valoare în acest scenariu neplăcut va fi menținută la un nivel ridicat. Iar măsurile fiscale și de creditare fără precedent despre care vorbește banca sunt tocmai acele eforturi de a salva economiile care se materializează în deficiențele bugetare record ale țărilor occidentale și majorarea galopantă a datoriei guvernamentale. Într-un mod uimitor, economiștii occidentali de top se arată convinși că aceste măsuri nu vor avea consecințe negative grave. Cu toate acestea, bancherii se pare că demonstrează un dezacord clar cu acest mod de a vedea lucrurile.
De altfel, o altă bancă americană influentă s-a trezit și ea cu o dorință bruscă de a investi în metalul galben - la sfârșitul lunii martie, când aurul era cu aproximativ zece la sută mai ieftin decât acum. Financial Times a scris cu text deschis: ”Goldman Sachs le spune clienților că este timpul să cumpere aur”.
Este de remarcat faptul că bancherii văd atât riscuri inflaționiste, cât și riscuri geopolitice legate de dolar și vulnerabilitatea sistemului financiar american. Același JPMorgan indică asupra faptului că acum concurenții și adversarii Statelor Unite pe arena internațională au oportunități tehnologice care amenință hegemonia americană în sectorul financiar.
Bloomberg citează o analiză a riscurilor dolarului și sancțiunilor: „Potrivit JPMorgan Chase & Co., pe măsură ce ideea monedelor digitale ale băncii centrale începe să câștige teren, Statele Unite ar trebui să acorde atenție și acestei situații - sau riscă să piardă aspectul principal al puterii lor geopolitice. „Nicio țară nu ar putea pierde mai mult din cauza potențialului distructiv al monedei digitale decât Statele Unite”, a menționat în analiza sa Josh Younger, șeful departamentului strategic pentru instrumentele derivate pe rata dobânzii, și Michael Feroli, specialist în bănci în economia americană. Totul se învârte în primul rând în jurul hegemoniei dolarului american. Emiterea unei monede de rezervă globale și a unui mediu de schimb utilizat în comerțul și serviciile internaționale oferă beneficii extraordinare".
Analiștii bancari reamintesc că dacă China și Uniunea Europeană pot reuși să creeze tehnologiile „yuan digital” și „euro digital” (adică echivalente cu monedele existente, dar care lucrează aproape în afara sistemului bancar tradițional - bazat pe portofolii electronice disponibile în baza de date specifică a băncii centrale sau structurilor sale autorizate), există un risc uriaș ca atât Uniunea Europeană, cât și China să depună eforturi serioase pentru a elimina dolarul din comerțul internațional. După cum subliniază pe bună dreptate analiștii JPMorgan, chiar și faptul că astfel de monede digitale nu au nevoie de sistemul SWIFT (deconectarea de la care este folosită de SUA ca sancțiune împotriva adversarilor geopolitici) este deja o mare problemă pentru dominanța financiară americană pe glob. Rețineți că în acest scenariu nu numai că diplomația de la Washington va avea de suferit, ci și cererea pentru dolar. Deși economia SUA (la paritatea puterii de cumpărare, datele Statista pentru anul 2019) reprezintă doar 15% din economia mondială, iar dolarul este utilizat în mai mult de jumătate din comerțul internațional, cererea pentru moneda americană are unde să scadă încă mult timp - până la atingerea unui nivel „justificat”. Aceasta nu înseamnă că problema se va materializa mâine, dar dacă amenințarea monedei „digitale” și a yuan-ului a atras atenția unei mari bănci americane, se pare că există cu siguranță o problemă și ea este mai mult decât gravă.
Ironia sorții: cei care ar putea suferi cel mai mult din cauza șocului inflaționist mondial în viitor (adică americanii obișnuiți și amatorii de economii în dolari din alte țări) vor afla despre aceste riscuri în ultimul rând. Revista Forbes a aflat că Goldman Sachs organizează convorbiri speciale cu clienții bogați, cu tema declarată „inflație, aur și bitcoin”, dar accesul apelurilor este închis pentru muritorii de rând.
Cu toate acestea, oponenților geopolitici ai SUA nu au nevoie să țină cont de ceea ce spun bancherii americani - ei înșiși au calculat toate riscurile din timp. Iată de ce, cu mult înainte de punerea în funcțiune la turații maxime a mașinii americane de tipărit bani și a primelor experimente chineze cu „yuanul digital”, băncile centrale, inclusiv chiar unele băncile centrale ale unor aliați americani, au început să cumpere aur sau să repatrieze lingourile depozitate în străinătate. Este dificil de prezis când și în ce formă va avea loc reconfigurarea sistemului financiar mondial, dar nu mai poate fi pus la îndoială faptul că marii actori geopolitici se pregătesc deja activ pentru o astfel de reconfigurare și de riscurile legate de acest lucru.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova