CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Denis Valac a fost invitat în studioul Sputnik Moldova în cadrul emisiunii ”Atitudini”, moderată de Maria Dimineț.
”Au fost amânate acele cazuri planice care pot să aștepte. Cazurile urgente nu au fost amânate. Instituțiile medicale au prestat servicii medicale persoanelor care necesitau în regim de urgență să beneficieze de acele servicii medicale. Ceilalți, care au alte tipuri de comobidități (cancer, diabet etc.) sunt la evidența medicilor de familie ori a medicilor de profil. Monitorizarea acestora a fost continuă”, a precizat Denis Valac.
Potrivit reprezentantului CNAM, nicio persoană nu s-a plâns că nu au beneficiat de servicii medical.
În cadrul aceleiași emisiuni vicedirectorul CNAM a vorbit și despre Proiectul de lege votat de Parlament care revede măsuri de finanțare a instituțiilor medicale în perioada stării de urgență.
”Săptămâna trecută a fost aprobat în Parlament un proiect de lege unde noi am venit cu câteva propuneri. Pe lângă cele 80 la sută avansare la sfârșit de trimestru, compania verifică volumul de resurse financiare avansat instituției și volumul executat, iar în cazul în care instituțiile medicale înregistrează la sfârșit de trimestru o neexecutare – ele rămân datoare Comapaniei Naționale de Asigurări în Medicină”, a precizat vicedirectorul CNAM.
Potrivit lui Denis Valac, atunci când a fost instituită starea de urgență, prima decizie a fost ca instituțiile medicale să primească bani în avans, indiferent de volumul de activitate, ca să poată face față cheltuielilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova