Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vicedirectorul CNAM, despre finanțarea spitalelor în perioada stării de urgență

Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Denis Valac a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre particularitățile funcționării instituțiilor medicale pe timp de pandemie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik. Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Denis Valac a fost invitat în studioul Sputnik Moldova în cadrul emisiunii ”Atitudini”, moderată de Maria Dimineț.

Valentina Buliga a fost numită în funcția de director al CNAM
Reprezentantul CNAM a vorbit despre modalitatea de funcționare a instituțiilor medicale pe timp de pandemie, finanțarea spitalelor în perioada stării de urgență, dar și cum este gestionată situația în cazul persoanelor care suferă de alte maladii grave și care au nevoie acută de servicii medicale.  

”Au fost amânate acele cazuri planice care pot să aștepte. Cazurile urgente nu au fost amânate. Instituțiile medicale au prestat servicii medicale persoanelor care necesitau în regim de urgență să beneficieze de acele servicii medicale. Ceilalți, care au alte tipuri de comobidități (cancer, diabet etc.) sunt la evidența medicilor de familie ori a medicilor de profil. Monitorizarea acestora a fost continuă”, a precizat Denis Valac. 

Potrivit reprezentantului CNAM, nicio persoană nu s-a plâns că nu au beneficiat de servicii medical. 

Medicii de familie, în rând la CNAM pentru a-și deschide cabinete particulare
”Da, într-adevăr, avem pandemie, dar nu trebuie să neglijăm și celelalte tipuri de servicii medicale de care au nevoie cetățenii noștri. Nu au existat plângeri la adresa CNAM pe motiv că nu au beneficiat de servicii medicale. Au fost doar solicitări de la diverse instituții ca să reluăm cât mai rapid serviciile medicale, dar cu părere de rău asta nu ține de competența CNAM.

În cadrul aceleiași emisiuni vicedirectorul CNAM a vorbit și despre Proiectul de lege votat de Parlament care revede măsuri de finanțare a instituțiilor medicale în perioada stării de urgență. 

”Săptămâna trecută a fost aprobat în Parlament un proiect de lege unde noi am venit cu câteva propuneri. Pe lângă cele 80 la sută avansare la sfârșit de trimestru, compania verifică volumul de resurse financiare avansat instituției și volumul executat, iar în cazul în care instituțiile medicale înregistrează la sfârșit de trimestru o neexecutare – ele rămân datoare Comapaniei Naționale de Asigurări în Medicină”, a precizat vicedirectorul CNAM. 

Potrivit lui Denis Valac, atunci când a fost instituită starea de urgență, prima decizie a fost ca instituțiile medicale să primească bani în avans, indiferent de volumul de activitate, ca să poată face față cheltuielilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova