Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Ana Carpovici a declarat că în luna aprilie operatorii de la 112 au primit aproximativ 2000 de apeluri în care oamenii au solicitat ajutorul poliției cu privire la nerespectarea măsurilor antiepidemice.
"Apelanții denunțau persoanele revenite de peste hotare sau cele care nu respectă regimul de carantină. Această informație era verificată foarte minuțios și doar atunci echipajele de poliției se deplasau la fața locului", a declarat specialistul.
Totuși, cel mai des oamenii au apelat la 112 pentru a solicita ajutorul medical. Ana Carpovici a subliniat că în această perioadă, indiferent de natura urgenței, toți apelanții primesc un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor: dacă prezintă simptome asociate cu noul tip de virus COVID-19, dacă au interacționat cu persoane revenite de peste hotare și dacă au interacționat cu persoane diagnosticate cu COVID-19, cu persoane aflate în carantină sau dacă au revenit recent dintr-o călătorie de peste hotarele țării.
"Spectrul apelurilor în luna aprilie a constituit 70 la sută pentru serviciul de Ambulanță. Apelanții au semnalat probleme medicale în legătură cu hipertensiunea arterială, afecțiuni respiratorii, dureri abdominale sau de spate. Întrebările obligatorii pe care le adresau operatorii pe timpul stării de urgență rămân în vigoare", a remarcat Carpovici.
De menționat că dacă a fost efectuată o chemare falsă la locul intervenției, apelantul riscă amendă de până la trei mii de lei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova