Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Inedit: Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down, lansată în Republica Moldova

În Republica Moldova a fost lansată, în premieră, o hartă online a persoanelor cu sindromul Down. Proiectul a fost realizat de Asociația Obștească "Sunshine", care prin această acțiune își propune să ajute "oamenii soarelui" să se integreze mai ușor în societate.
Sputnik
Inedit: Prima hartă online a persoanelor cu sindrom Down, lansată în Republica Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directoarea Asociației, Ala Burlaca, a remarcat faptul că în țara noastră nu există o evidență a persoanelor cu sindrom Down. Din acest motiv, a fost lansată această hărtă online. Cu ajutorul ei, printr-un singur click, oamenii pot vedea câți copii și adulți cu sindrom Down sunt în localitatea lor, să-i cunoască pe unii dintre ei, precum și să-i contacteze.

"Ne dorim să facem o statistică veridică a persoanelor cu sindromul Down. Să vadă autoritățile că asemenea persoane există în toată țara. De fapt, această hartă este și o pistă de comunicare între părinți - să facă schimb de experiență, să se cunoască mai bine, să iasă împreună cu copiii afară, să se bucure de succesele acestora, pentru că foarte mulți dintre ei sunt talentați și au realizări frumoase în dans, pictură ș.a. De asemenea, ne dorim să atragem specialiști care s-ar putea ocupa individual cu acești copii și să atragem fonduri și ajutoare pentru familii, în caz de necesitate", a subliniat directoarea Asociației.

Potrivit acesteia, harta este disponibilă în limbile română, rusă și engleză. Pentru a vizualiza persoanele de pe hartă, oamenii trebuie să acceseze pagina copiiisoarelui.md. și să dea click pe harta.copiiisoarelui.md. Următorul pas este să selecteze raionul sau municipiul care îi interesează și să găsească lista persoanelor (copii și adulți) din zona respectivă. 

"Oamenii Soarelui" – piesa care va sensibiliza o țară întreagă

"Persoanele pot fi contactate prin intermediul adresei de e-mail. Mesajele sunt recepționate de administratorul paginii și redirecționate imediat familiilor respective. În unele cazuri, mesajele ajung automat pe adresele destinatarilor", a menționat Ala Burlaca.

Directoarea Asociației a remarcat faptul că în momentul lansării proiectului au fost înregistrate 70 de persoane. În prezent, cifra a ajuns la aproape 150.

Conform estimărilor, în Republica Moldova se nasc anual în jur de 50 de copii cu sindromul Down. Totuși, în țara noastră nu există date statistice cu privire la numărul de persoane care au această maladie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova