CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat toate părțile conflictului palestino-israelian să se abțină de la pașii care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune.
“Reiterăm poziția principială a Rusiei în susținerea unei reglementări complexe și durabile a conflictului palestiniano-israelian în baza principiului a două state în cadrul normelor juridice existente. Îndemnăm toate părțile să se abțină de la orice pași care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune și să împiedice crearea unor condiții pentru reluarea unor negocieri palestiniano-israeliene directe”, se arată într-o declarați a MAE de la Moscova.
„Rusia, în calitatea ei de participant la “cvartetul” mediatorilor internaționali, continuă să mențină contactele cu reprezentanții ONU, UE și SUA în scopul pregătirii desfășurării în perioada următoare a întrevederii în acest format, cu o posibilă implicare a statelor arabe interesate și a Ligii Statelor Arabe”, mai precizează diplomația rusă.
Partea rusă menționează că a avertizat în mai multe rânduri partenerii săi israelieni în privința realizării unor planuri unilaterale care contravin fundamentelor normelor internaționale pentru reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv rezoluțiile respective ale Consiliului de Securitate și al Adunării Generale a ONU, precum și inițiativa de pace arabă.
„Provoacă îngrijorări faptul că astfel de acțiuni expansioniste ale Israelului ar putea provoca un nou val al violențelor pe teritorii palestiniene, precum și o situație instabilă în Orientul Mijlociu în ansamblu”, menționează MAE de la Moscova.
Mai devreme, președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat că Palestina a decis să se retragă din toate acordurile cu Israelul și SUA, în contextul intenției guvernului israelian de a anexa teritorii palestiniene.
În cadrul procesului de reglementare cu Israelul, care este acum suspendat, palestinienii cer ca viitoarele frontiere între cele două state suverane să treacă pe linii care au existat până la Războiul de Șase Zile din 1967, cu un posibil schimb de teritorii. Ei speră că vor putea să-și creeze propriul stat pe malul de Vest al râului Iordan și în Fâșia Gaza, iar Ierusalimul de Est ar urma să devină capitala lor. Israelul refuză să revină la frontierele din 1967, cu atât mai mult să împartă Ierusalimul cu arabii, pe care l-au declarat capitală a țării, eternă și indivizibilă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova