CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Un medic de 71 de ani a trăit pe propria piele durerea provocată de noul coronavirus. A fost internat cu grave complicații provocate de COVID-19 - pneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie de gradul III pe fundalul multiplelor concomitențe patologice, în anamneză trei infarcte miocardice. A fost supus intervenției chirurgicale pentru patologie cerebrală. Dorința de a trăi, dar și profesionalismul echipei de medici care l-au supravegheat l-au scos pe bărbat din ghearele morții. Serviciul de presă al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a publicat povestea medicului salvat pentru a scoate în evidență gravitatea problemelor provocate de noul tip de coronavirus și efortul medicilor care luptă pentru viața pacienților.
Așadar, medicul infectat a ajuns la Spitalul Clinic Republican din Chișinău în condiții de reanimobil, de la spitalul Raional Drochia, în stare de comă hipoxică de gradul II.
„Pacientului i-a fost aplicat un spectru larg de măsuri de terapie intensivă cu elemente de resuscitare. Bărbatului i s-au aplicat multiple transfuzii de plasmă convalescentă și antistafilococică. Totodată pacientului i-au fost aplicate mai multe metode de terapie extracorporală(plasmafereză, izooncotică, izovolemică, etc) sub monitoringul funcțiilor vitale utilizând metode non-invazive și invazive”, precizează serviciul de presă al SCR.
După 15 zile în care s-a aflat la ventilație artificială a plămânilor, inclusiv opt zile prin intubare, datorită profesionalismului echipei de medici și asistente medicale din cadrul instituției, bărbatul a ieșit din situația critică.
„Țin minte că am fost intubat. De două sau trei ori, nu îmi amintesc asta. Am o dorință enormă să plec acasă. Mulțumesc întregului colectiv al spitalului, medici, asistente medicale, infirmiere”, a povestit bărbatul tratat de COVID-19.
Bărbatul a fost transferat la o altă instituție medicală. Va merge acasă când rezultatul testului la noul coronavirus va fi negativ.
De precizat, până la ziua de azi au fost confirmate 1 418 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care 330 de medici, 545 de asistenţi medicali, 73 de felceri, 20 de farmacişti și 450 de persoane care constituie personalul auxiliar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova