Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Grup de inițiativă: Curtea Constituțională trebuie protejată de controlul politic

Un grup de inițiativă vorbește despre felul în care ar trebui realizată reforma Curții Constituționale într-un apel adresat Parlamentului, șefului statului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, societății civile etc..
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Un „grup de inițiativă pentru reforma în domeniul justiției constituționale” le-a adresat un apel exponenților supremi ai puterii de stat, societății civile și comunității specialiștilor din domeniul dreptului în care atrage atenția că „situația creată în domeniul justiției constituționale din Republica Moldova este una dezastruoasă pentru societatea noastră și prezintă pericol real pentru statul de drept”.

Profesioniști din domeniul Dreptului propun reformarea Curții Constituționale

Grupul de inițiativă constată că „a devenit stringentă și imperativă necesitatea adoptării de către autoritățile publice centrale ale statului a hotărârii comune de demarare a procesului de reformare a justiției constituționale din Republica Moldova și de creare a unei Comisii pentru reforma constituțională, în componența căreia să intre reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Republica Moldova”.

„Mai multe acte ale Curții Constituționale pronunțate în ultimul deceniu depășesc cadrul constituțional, creează noi norme de drept, denotă angajări politice, fiind determinate de oportunități politice și/sau economice”, accentuează semnatarii apelului.

În opinia lor, „încercările din ultima perioadă de a supune Curtea Constituțională controlului politic (prin atacuri publice, reproșuri ș.a. metode), au reliefat că legislația Republicii Moldova nu asigură pârghii efective de garantare a protecției absolute a Curții Constituționale în raport cu tentativele de influență venite din exterior. În contextul absenței acestor pârghii, Curtea Constituțională a încercat să se autoprotejeze prin apelarea la ajutorul internațional. Status quoul creat, ca rezultat al acestui cumul de factori, este inadmisibil într-un stat de drept.”.

„Reforma constituțională trebuie să vizeze modificarea normelor constituționale și legislative care reglementează criteriul de selecție și statutul juridic al magistraților constituționali, organizarea, funcționarea și interacțiunea Curții Constituționale cu celelalte autorități în stat, în direcția garantării independenței reale a acestei autorități și a reprezentanților ei”, subliniază semnatarii.

Apelul a fost semnat de Dumitru Pulbere, doctor în drept, ex-președinte al Curții Constituționale, Nicolae Andronic, doctor în drept, avocat, ex-vicepreședinte al Parlamentului, ex-prim-viceprim-ministru, Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar, președintele Uniunii Juriștilor din Moldova, Alexandru Burian, doctor habilitat în drept, profesor universitar, deputat în primul Parlament, președinte al Asociației de Drept International din Republica Moldova, Evghenii Ceban, magistru în drept, jurnalist, Elena Comarnițcaia, doctor în drept, avocat, Mihail Gafton, magistru în drept, avocat stagiar, Victor Guțuleac, doctor în drept, profesor universitar, Valeriu Kuciuk, doctor în drept, avocat, lector universitar, Pavel Midrigan, doctor în politologie, conferențiar universitar, avocat, ex-procuror, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător la CEDO, Victor Pușcaș, doctor în drept, conferențiar universitar, ex-președinte al Curții Constituționale, deputat în primul Parlament, Alexandru Armeanic, doctor în drept, conferențiar universitar, Gheorghe Costachi, doctor habilitat în drept, profesor universitar, cercetător științific principal în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Irina Iacub, doctor în drept, avocat, conferențiar universitar interimar, Alina Negru, doctor în drept, conferențiar universitar, Tudor Pașcaneanu, doctor în drept, conferențiar universitar.

Miercuri, 20 mai, reprezentanți ai grupului de inițiativă a susținut o conferință de presă consacrată acestui subiect. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova