Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, înșelați în piețe și la stațiile de alimentare cu combustibil din țară

Anual, în data de 20 mai, este marcată Ziua Internațională a Metrologiei. Cu acest prilej, directorul Centrului Național pentru protejarea intereselor economice ale consumatorilor, Sergiu Lelic, a vorbit despre situația din țara noastră la acest capitol.
Sputnik
Moldovenii, înșelați în piețe și la stațiile de alimentare cu combustibil din țară

Potrivit specialistului, mulți agenți economici din țara noastră apelează la șiretlicuri pentru a înșela consumatorii. Cel mai frecvent, moldovenii riscă să fie duși de nas atunci când fac cumpărături în piețele comerciale din țară, cu toate că legea îi obligă pe agenții economici să dețină cântare și pahare gradate autorizate, de calitate și care să corespundă tuturor cerințelor

"Peste 90 la sută dintre cântare utilizate în piețe sunt neautorizate și oferă date eronate. În urma mai multor controale efectuate de către inspectori, au fost depistate o serie de abateri. Cel mai frecvent, comercianții utilizau cântare ce nu aveau certificare metrologică și nu erau legalizate", a declarat Sergiu Lelic.

De asemenea, specialistul a remarcat faptul că adesea moldovenilor le sunt încălcate drepturile de consumator la stațiile de alimentare cu combustibil. În cazul în care consumatorul are bănuieli rezonabile că în loc de cantitatea solicitată i-a fost livrată o cantitate de combustibil mai mică, atunci acesta este în drept să solicite administrației stației de alimentare să prezinte dovezi concrete privind alimentarea corectă cu combustibil a vehiculului.

Vă place vinul îmbuteliat? Ce mister poartă cifrele imprimate pe fundul sticlei

Cert este că un consumator ce are suspiciunea că ar fi fost înșelat la stația de alimentare cu carburanți, are puține șanse de a verifica acest lucru. Cel puțin, legea îi permite să solicite la orice stație testul cu vasul etalon. Dacă se dovedește că dreptatea este de partea consumatorului, următorul pas pe care trebuie să-l facă este să se adreseze la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, care va efectua un control la fața locului.

Sergiu Lelic a făcut apel către toți consumatorii să depună imediat plângeri dacă au avut de suferit de pe urma unor situații neplăcute de acest gen, iar autoritățile vor iniția acţiuni în instanţă împotriva comercianţilor care au săvârşit ori sunt susceptibili să săvârşească practici comerciale incorecte.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova