CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. În martie, Rusia și-a redus de trei ori investițiile în obligațiunile americane de stat – de la 12,58 miliarde de dolari, la 3,8 miliarde. E mai puțin de unul la sută din rezervele internaționale. La titlurile de stat ale SUA renunță și alte bănci centrale din lume. De ce investitorii fug de piața americană a bonurilor trezoreriale, aflați în materialul RIA Novosti.
Aproape de zero
Din obligațiile americane de stat rămase Rusiei, potrivit Ministerului Finanțelor a SUA, 3,381 de miliarde de dolari revin hârtiilor de valoare pe termen lung, 473 de milioane – celor pe termen scurt.
Așa cum a menționat Washingtonul, e prima reducere semnificativă a investițiilor rusești în datoria de stat a guvernului SUA în ultimele luni. Acum doi ani, Banca Centrală a Rusiei își vânduse întregul portofoliu al bonurilor trezoreriale americane de teama înghețării lor din cauza sancțiunilor.
În 2010-2013, investițiile rusești în datoria de stat americană au depășit 170 miliarde de dolari. Moscova se afla printre cei mai mari deținători ai obligațiilor trezoreriale. Însă, după ce în aprilie 2014 Washingtonul a impus sancțiuni, rușii au început să renunțe la aceste hârtii de valoare.
În 2018, Banca Centrală a Rusiei a organizat vânzări de proporții, reducându-și de două ori portofoliul obligațiunilor de trezorerie ale SUA. Cota hârtiilor de valoare americane în rezervele internaționale a fost redusă la cel mai mic nivel. Mijloacele obținute de Banca Centrală au fost investite în aur, euro și yuan.
Potrivit estimărilor Consiliului Mondial pentru Aur (WGC), volumul metalului prețios aflat la balanța băncilor central ale lumii a crescut anul trecut cu 651 tone. E cel mai mare indicatori din 1971, când Statele Unite au renunțat la standardul în aur. Cel mai mare cumpărător al aurului în 2019 a fost Rusia – 20 la sută din toate rezervele de stat achiziționate. Banca Centrală și-a majorat rezervele de aur monetar cu 159 de tone – până la 2270,56 tone (73 de milioane de uncii).
Toți vând totul
De datoria de stat americană scapă nu doar Rusia. Conform statisticii Ministerului Finanțelor al SUA, în martie ”evadarea” investitorilor străini – atât privați, cât și de stat, a fost una fără precedent.
În decursul unei luni deținătorii străini ai obligațiunilor americane le-au coborât cu 256 de miliarde de dolari, reducând portofoliul total până la 6,81 de trilioane de dolari.
Din 33 de state care sunt cei mai mari creditori ai economiei americane, investițiile și le-au sporit doar Japonia (cu 3,4 miliarde), Elveția (1,3), Taiwan (4,1), Filipine (1,3) și Australia (1,8). Obligațiunile de stat ale SUA au fost vândute activ de băncile centrale ale statelor bogate – aceștia aveau nevoie de dolari pentru a susține monedele naționale, aflate în cădere din cauza crizei provocate de coronavirus.
Banca Rusiei a vândut, de la începutul lunii martie, la bursa din Moscova 6,6 miliarde de dolari pentru a-și compensa reducerile veniturilor din petrol și gaz și diminuarea cotațiilor petrolului Urals. Potrivit datelor statistice, Banca Centrală a renunțat la obligațiunile americane pe termen scurt: investițiile în acestea s-au redus de 17 ori.
Cel mai mare vânzător a devenit Arabia Saudită – regatul a renunțat la obligațiuni americane în valoare de 25,3 miliarde de dolari. În Brazilia și India, indicatorii sunt de 21,5 și, respectiv, 21 miliarde.
Toate acestea nu sunt de bun augur pentru Washington pentru că deficitul bugetar de peste un trilion și jumătate al SUA este acoperit preponderent din contul vânzării obligațiunilor de stat. Vânzările aurului american s-au dovedit a fi masive și neașteptate, constată analiștii. În perioada crizelor anterioare, cum ar fi cea din 2008, cererile la obligațiunile trezoreriale, dimpotrivă, au crescut.
“Este gata Banca Rusiei de un scenariu, fie el și puțin probabil, de înghețare a investițiilor unui șir de state în bondurile americane și, respectiv, de o lovitură puternică asupra dolarului american în calitate de valută de rezervă? Cu siguranță, da. În acest caz, singurul activ de refugiu va fi aurul”, menționează Alexandr Razuvaev, coordonatorul Centrului Informațional-Analitic “Alpari”.
Tiparul de bani
Pentru a face față refluxului de investiții străine și pentru a acoperi deficitul bugetar, Rezerva Federală deja a pornit la maxim tiparul: regulatorul a anunțat cumpărarea hârtiilor în volume nelimitate, majorând în două luni balanța cu 2,9 trilioane de dolari.
Deocamdată nu este clar cum o injecție masivă de bani în economice va afecta valuta americană. În cadrul măsurilor anticriză, Rezerva Federală tipărește dolari care nu sunt asigurați cu nimic și îi oferă, fără a obține în schimb active de valoare, ci doar își sporește datoriile. Balanța Sistemului Federal de Rezerve a crescut până la 6,42 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 30 la sută din PIB-ul american de până la criză.
Potrivit calculelor celor mai importante bănci, în anul 2020 deficitul bugetar al SUA va ajunge la patru trilioane, cel mai mare indicator din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Balanța Sistemului Federal de Rezervă la încheierea crizei pandemice, potrivit aprecierilor analiștilor, se va ”umfla” până la 10 trilioane. Din momentul în care toate aceste mijloace, în esență, sunt un produs al tiparului, investitorii vor întoarce spatele unei valute lipsite de orice acoperire.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova