Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protest în centrul Capitalei pe timp de pandemie: Reacția autorităților

Mai multe persoane protestează acum în Piața Marii Adunări Naționale, chiar dacă astfel de manifestări sunt interzise.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. La apelul unui grup minoritar de veterani din Republica Moldova, câteva sute de persoane protestează acum în Piața Marii Adunări Naționale. Asta se întâmplă chiar dacă în Republica Moldova, adunările în grup mai mare de 50 de persoane sunt interzise până la data de 30 iunie, până când a fost declarată stare de urgență în sănătate publică. Deși sunt echipați cu măști și mănuși, protestatarii nu respectă distanța socială recomandată de autorități.

Reacția autorităților la protestul combatanților: Nu a fost autorizat

Manifestanții au anunțat vineri că vor protesta, fiind nemulțumiți de acțiunile guvernării. Mai mult, aceștia au cerut ajutorul administrațiilor publice locale să-i ajute cu transport pentru deplasarea spre Chișinău a veteranilor, dar și tuturor persoanelor care vor să li se alăture la această manifestație.

Totodată, Asociațiile de veterani din Republica Moldova au venit cu un apel către veteranii de război minoritari care au chemat combatanții la protest.

În adresarea lor, Asociațiile veteranilor comunică că „acest grup nu reprezintă vocea tuturor asociațiilor de veterani și nu au discutat această intenție cu președinții, dar nici cu membrii organizațiilor, fapt care spune despre lipsa unor motive clare pentru astfel de acțiune”.

Mai mult, Asociațiile veteranilor spun că interesul celor care îndeamnă la proteste este unul politic.

„Comunicăm din numele asociațiilor obștești menționate în acest apel despre faptul că problemele cu care ne confruntăm sunt înaintate în cadrul Consiliului Național al veteranilor, au fost examinate și unele din ele soluționate. Suntem conștienți de faptul că în perioada pandemiei, multe din activități au fost sistate, iar prioritar a fost sănătatea oamenilor”, este precizat în adresarea Asociațiilor de veterani.

Deasemenea, fostul ministru al Apărării, consilierul în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Victor Gaiciuc a reacționat la intenția veteranilor de a protesta.

Potrivit lui, motivele invocate de acest grup de protestatari precum că autoritățile statului nu-și îndeplinesc promisiunile pentru o mai bună protecție pentru veterani, sunt nefondate. 

Adresarea Asociațiilor de veterani privind chemarea la protest a unor veterani de război

Gaiciuc a publicat pe pagina sa de Facebook și un șir de acțiuni întreprinse în ultima perioadă de timp. În context, fostul ministru al Apărării a pomenit despre instituirea Comisiei pentru veteranii Forțelor Armate, ai organelor de drept și participanții la conflictele militare și relansată activitatea Consiliului național pentru problemele veteranilor de război. Astfel, la deciziile Consiliului și cu suportul Guvernului a fost majorată alocația lunară pentru veterani de la 100 la 300 lei (Legea nr. 188 din 20.12.2019), cu ulterioara majorare până la 500 lei de la 1 ianuarie 2021.

Totodată, Gaiciuc spune că este primită Hotărârea Guvernului cu privire la majorarea alocației lunare de la 250 lei la 500 lei pentru văduvele de război începând cu 1 iulie curent, dar și au fost prelungite acțiunile Hotărârii Guvernului cu privire la acordarea îndemnizațiilor unice pentru construcția sau procurarea spațiului locativ, sau restaurarea caselor vechi unor categorii de cetățeni, astfel veteranii pot în continuare facilita de primirea îndemnizației de 41 mii lei. Totodată, spune Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, că a fost aprobată, la solicitarea veteranilor, prin Hotărârea de Guvern dreptul veteranilor de război la polița medicală gratuită, începând de la 1 iulie curent. 

Protest în centrul Capitalei pe timp de pandemie: Reacția autorităților

Ultimatumul unui grup de veterani pentru autorități - cereri politice
Grupul de lucrul pe lângă Guvernul Republicii Moldova a elaborat structura și Regulamentul Biroului Veteranilor care va fi aprobat în luna mai curent.

Consilierul în domeniul apărării și securității, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate, Președinte al Uniunii Ofițerilor Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, menționează că pandemia COVID-19 care a lovit Republica Moldova și întreaga lume a împiedicat operativitatea și rezolvarea în deplin a tuturor problemelor veteranilor.

Ofițerul de presă al IGP, Diana Fetko a comunicat pentru Sputnik Moldova că vor veni cu o reacție în scurt timp. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova