Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adevărată splendoare: Un lan de iriși în spatele Casei Guvernului – Video

Un lan de iriși (stânjenei) plantați în spatele Casei Guvernului încântă privirile trecătorilor. Florile au fost plantate și sunt îngrijite de angajații de profil ai Executivului. Datorită lor, ne-am ales cu o splendoare în centrul Chișinăului. 
Sputnik

Imagini spectaculoase din Parcul Dendrariu: Trezirea naturii în toată splendoarea ei
CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Chișinăuenii au fost dintodeauna admiratori ai frumuseților naturii, iar perioada autoizolării din cauza pandemiei de coronavirus i-a făcut și mai sensibili.

Rămâi cu această impresie după ce asculți sau citești pe rețelele de socializare relatările oamenilor despre ce au mai făcut în ultima vreme și ce i-a bucurat.

Un chișinăuian ne-a povestit câtă încântare i-au prilejuit irișii plantați în spatele Casei Guvernului.

Sputnik a filmat splendidul lan de flori, pentru că ne-am dorit să bucurăm și ochii cititorilor. Vremea a fost aliata noastră astăzi, spre bucuria cameramanului: Soarele tocmai își revărsa generos razele asupra gingașelor petale mov ale florilor.   

Irisul (stânjenelul) poate avea o multitudine de culori și nuanțe – există în total cel puțin 210 specii ale acestei flori ce impresionează prin fragilitate și „aspect prețios”.

Cu frica de COVID-19, unele pensionare sunt nevoite să vândă flori pe străzile Capitalei

Numele plantei vine din limba latină, de la „iris, iridis”, adică „mesager al zeilor”, „zeița curcubeu”.

Am găsit pe internet informații despre simbolismul acestei flori, în funcție de culoare. Iată semnificațiile atribuite: irisul mov - simbol al înțelepciunii și al complimentelor, irisul albastru - simbol al credinței și speranței, irisul galben – simbol al  pasiunii, irisul alb – simbol al purității.

Mai există și iriși roz, portocaliu, brun, roșu și chiar negru.

Unele specii se simt bine în deșert, altele - în mlaștini, o a treia categorie – într-o climă mai friguroasă, dar cele mai multe se dezvoltă reușit în condițiile unei clime temperate.

Potrivit specialiștilor, speciile de iriși care s-au adaptat în Republica Moldova adoră Soarele – cel puțin o jumătate de zi au nevoie să beneficieze de razele lui pentru a înflori frumos.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova