Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli pentru saloanele de înfrumusețare: În ce condiții putem merge la coafor

Odată cu ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemie de coronavirus, patronii saloanelor de înfrumusețare trebuie să știe în ce mod își vor desfășura activitatea de acum încolo.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. De astăzi avem acces liber la serviciile de coafură. Se întâmplă după ce activitatea soloanelor de înfrumusețare a fost sistată pe perioada stprii de urgență. Potrivit hotărârii Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, începnd de astăzi se relansează serviciile de coafură (aranjare şi tuns).

Administratorii trebuie să știe că se permite reluarea activității doar cu respectarea strictă a măsurilor de control și prevenire COVID-19.

Ce se întâmplă de azi în Republica Moldova: Deciziile CNSP

Astfel, prestarea serviciilor se va face doar prin programare prealabilă, zilnic, la începutul turei de lucru, personalului medical i se va face triajul prin verificarea termometriei și a stării de sănătate. Locurile de muncă trebuie să fie amplasate cu respectarea strictă a distanței între ele de cel puțin doi metri.

Angajații trebuie să fie asigurați cu echipamente de protecție individuală, care includ halat de lucru, mască, mănuși. La un interval de cel mult două ore încăperile vor fi aerisite și curățate, iar locurile de muncă vor fi dezinfectante cu soluții pe bază de alcool după fiecare client.

La fel se va acțiuna și în cazul suprafețelor precum mânere, întrerupătoare, mese, scaune, etc.

Totodată, la intrarea în salon, în locuri vizibile și accesibile trebuie să fie instalate dozatoare cu dezinfectant pentru prelucrarea mîinilor. Termometria la intrarea în frizerie a clienților este obligatorie, precum și purtarea de către aceștia a măștilor și mănușilor.

Victoria Ghecrea este proprietarul unui salon din Capitală. Echipată corespunzător, împreună cu echipa sa, dis-de-dimineață au început munca.

Contactată de Sputnik Moldova, Victoria ne-a spus că perioada în care nu au activat a fost una extrem de grea, în special pentru angajații pentru care aceasta este singura sursă de venit.

„A fost foarte dificil, în special pentru angajații pe care nu are cine să-i ajute financiar. Este meseria noastră și pentru majoritatea, singura sursă financiară”, ne-a spus proprietara salonului.

Imediat ce a a aflat că are permisiunea de a presta serviciile, Victoria s-a asigurat că în salon vor fi respectate toate regulile de protecție pentru a nu permite contaminarea cu noul coronavirus.

„Nu pot să pun în pericol sănătatea echipei mele, dar și a clienților care au ales să fie fideli serviciilor noastre. Am asigurat angajații cu echipament, la intrare stă dozatorul cu dezinfectant, clienților le este verificată temperatura”, a precizat Victoria Ghecrea.

Aceasta mai spune că pentru a evita aglomerația primește clienți doar cu programare în prealabil, asta chiar dacă numărul persoanelor care se adresează pentru tunsoare sau aranjare este unul mare, iar unii oameni ar fi gata să stea afară să aștepte până va deveni accesibilă intrarea în salon.  

După această perioadă de izolare și carantină, cu siguranță saloanele de coafură și frizerie nu vor duce lipsă de clienți, dar administratorii nu trebuie să uite de acele amenzi usturătoare pentru nerespectarea regulilor impuse în perioada pandemiei coronavirusului.

Autoritățile îndeamnă proprietarii de saloane de coafură să-și regândească afacerile în așa fel încât să reducă la minimum posibilitatea contaminării cu noul coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova