Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CNAM a precizat care angajați medicali primesc salarii duble în această perioadă

Responsabili de la Compania Națională de Asigurări în Medicină spun că șefii de spitale stabilesc cine dintre angajații instituțiilor spitalicești trebuie să primească adaosul la salariu de 100%.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Potrivit responsabililor din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în luna martie, în lupta cu COVID-19 au fost implicate 6 instituții medicale, iar pentru acei angajați care au fost la datorie, au fost alocate suplimentar peste 2 milioane de lei. Cât ține de luna aprilie, CNAM a făcut calculele doar pentru unele spitale deoarece acest proces are loc treptat, pe măsura prezentării datelor de către șefii instituțiilor medicale. 

Două femei au decedat azi de COVID-19: Numărul deceselor se apropie de 200 în Moldova

”Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat surse suplimentare pentru a acoperi indicatorul de 100% la salariul de funcție. Principiul este foarte simplu: instituțiile medicale cunosc la sfârșitul lunii informațiile despre activitatea angajaților și o furnizează. Acum suntem în luna mai, sunt prezentate toate calculele pentru aprilie, CNAM verifică și alocă suplimentar aceste surse financiare. Toate instituțiile primesc bani pentru a achita suplimentul de 100% personalului indicat de către manageri. Responsabilitatea este a șefilor de spitale, ei stabilesc care angajații sunt implicați în tratamentul COVID-19”, a declarat Denis Valac, vicedirectorul CNAM. 

Ministrul Sănătăți, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că dacă angajații din spitale nu sunt implicați într-adevăr în tratarea bolnavilor de COVID-19, directorii instituțiilor nu aplică acest supliment la salariu. Totodată, angajații de la Serviciul de Urgență 112 primesc un adaos de 50% din salariu.  

Până acum au fost confirmate 1 272 cazuri de infectare în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate, dintre care: medici - 297, asistenţi medicali  - 474, felceri - 65, paramedici - 1, farmacişti - 19, personal auxiliar - 416 persoane. În total, 529 de lucrători din sistemul medical s-au tratat de infecție, iar 11 au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova